Infantino zůstává v čele Mezinárodní fotbalové federace na další čtyři roky. Při volbě neměl protikandidáta

Předseda Mezinárodní fotbalové federace Gianni Infantino byl na kongresu ve rwandské metropoli Kigali veřejným hlasováním potvrzen ve funkci na další čtyři roky. Do čela FIFA byl zvolen už potřetí a mělo by se jednat o jeho poslední funkční období.

Tento článek je více než rok starý.

Kigali (Rwanda) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf FIFA Gianni Infantino

Šéf FIFA Gianni Infantino | Foto: Osman Orsal | Zdroj: Reuters

Dvaapadesátiletý funkcionář, který FIFA vede od roku 2016, stejně jako před čtyřmi lety neměl ve volbě žádného protikandidáta. Infantina čeká třetí a zároveň poslední funkční období. 

Vystudovaný právník, jenž má švýcarské i italské občanství, nahradil v únoru 2016 dlouholetého předsedu Seppa Blattera, který odstoupil kvůli rozsáhlé korupční aféře. Infantino tehdy ve volbách porazil čtyři soupeře.

Třetí funkční období má být oficiálně pro šéfa FIFA poslední, i když ve hře je i jeho znovuzvolení i v roce 2027, protože první neúplné období po Blatterovi se mu nezapočítává.

Vzkaz Infantina

Ne všechny z 211 národních asociací ale současného předsedu podpořily. Infantina kritizovaly například Německo, Norsko nebo Švédsko.

„Je to obrovská čest, privilegium i zodpovědnost. Slibuji, že budu sloužit FIFA a fotbalu na celém světě. Vy, kteří mě máte rádi, i vy, kteří mě nenávidíte, a vím, že vás je jenom pár, všechny vás miluji,“ řekl Infantino po znovuzvolení.

Infantino v čele FIFA prosadil mimo jiné rozšíření počtu účastníků mistrovství světa z 32 na 48 od roku 2026. V úterý FIFA na zasedání v Kigali rozhodla, že se na turnaji odehraje 104 zápasů, což je o čtyřicet víc než na posledním šampionátu v Kataru. Infantino chtěl také pořádat světový šampionát každé dva roky.

Za Infantinova působení dosáhla FIFA rekordních zisků. V únoru organizace uvedla, že mezi lety 2019 a 2022 navzdory celosvětové pandemii koronaviru vydělala přes 167 miliard korun. Na období let 2023 až 2026 očekává příjem až 243 miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme