Rozhodčí Marciniak se omluvil UEFA, finále Ligy mistrů bude pískat i přes účast na ultrapravicové akci

Fotbalový rozhodčí Szymon Marciniak určený pro řízení finále Ligy mistrů se omluvil za to, že byl jedním z řečníků na akci spojené s polským ultrapravicovým politikem. UEFA následně Marciniaka potvrdila jako arbitra rozhodujícího duelu prestižní soutěže, v němž se 10. června v Istanbulu utkají Manchester City a Inter Milán.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský rozhodčí Szymon Marciniak

Polský rozhodčí Szymon Marciniak | Zdroj: Reuters

Marciniak v závěru loňského roku řídil finále mistrovství světa v Kataru. Další z vrcholů jeho kariéry byl však v ohrožení poté, co polská antirasistická organizace Never Again (Už nikdy víc) upozornila evropskou fotbalovou unii na jeho nedávnou účast na konferenci.

VIDEO: Nadávky, pěsti, židle vzduchem. Rozhodčího finále Evropské ligy napadli fanoušci na letišti

Číst článek

UEFA uvedla, že Marciniakovu omluvu a vysvětlení přijala. Dodala také, že i nevládní organizace Never Again žádala, aby bylo Marciniakovi řízení prestižního duelu ponecháno.

„Chci vyjádřit nejhlubší omluvu za svou účast a za potíže či újmu, které mohlo vyvolat,“ uvedl Marciniak v prohlášení zveřejněném UEFA.

Řekl, že netušil, že má akce vazby na Slawomira Mentzena, lídra ultrapravicové strany Konfederace. Ta podle lidskoprávních organizací propaguje antisemitské, homofobní a sexistické názory.

„Netušil jsem, že konference byla spojena s polskou extrémní pravicí. Kdybych si toho byl vědom, kategoricky bych pozvání odmítl,“ uvedl Marciniak.

Za rozhodčího se ještě před rozhodnutím UEFA postavila polská vláda. Ministr sportu Kamil Bortniczuk v dopise UEFA mimo jiné napsal, že Marciniak se s kontroverzním politikem během akce ani nesetkal a že jeho pětačtyřicetiminutový projev byl pouze „byznysové, motivační a inspirační povahy“.

Dvaačtyřicetiletého Marciniaka, jenž je považován za jednoho z nejlepších světových sudích, určila UEFA za rozhodčího finále Ligy mistrů minulý týden.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme