Fiorentina - West Ham 1:2. Londýňané slaví triumf v Konferenční lize, pražské finále rozhodl Bowen

Fotbalisté West Hamu United jsou vítězi Evropské konferenční ligy, ve finále hraném v pražském Edenu porazili italskou Fiorentinu 2:1. Londýnský celek, za který odehráli celý zápas i Tomáš Souček a Vladimír Coufal, rozhodl o vítězství v 90. minutě, kdy se trefil Jarrod Bowen. Kladiváři slaví zisk evropského poháru po 58 letech.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 23:01 7. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavící hráči West Hamu United

Slavící hráči West Hamu United | Foto: Radovan Stoklasa | Zdroj: Reuters

Pro oba finalisty šlo o historické utkání, jelikož na evropskou trofej čekají už desítky let. Fiorentina v sezoně 1960/61 ovládla tehdejší Pohár vítězů pohárů, West Ham ve stejné soutěži triumfoval o čtyři roky později. 

V základní sestavě West Hamu se objevili i čeští reprezentanti Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem. Antonín Barák se v dresu Fiorentiny dostal pouze na lavičku.

Tíha utkání byla na obou týmech znát a vyprodaný Eden příliš šancí neviděl. Italové se snažili hrát častěji s balonem, West Ham zase hrozil z přímočarých protiútoků. Brankáři ale příliš práce neměli. 

Nejzajímavější událostí prvního poločasu tak bylo bohužel chování londýnských fanoušků, kteří často zasypávali hráč ve fialovém dresu kelímky od piva. Christianu Biraghimu způsobil zásah kelímkem krvavé zranění a kapitán italského celku musel být ošetřen.

„Fialky“ se přeci jen dočkaly šance, na konci poločasu hlavičkoval Christian Kouamé pouze do tyče, dorážka Luky Joviče do prázdné brány ale už byla správně rozhodnuta jako ofsajdová.

Videorozhodčí hrál důležitou roli i po hodině hry. Chytrý dlouhý aut Coufala si ve vápně zpracoval Jarrod Bowen a míč mu vypíchl rukou Biraghi. Sudí si celou situaci několikrát prohlídl a ukázal na penaltový puntík. K pokutovému kopu se postavil Said Benrahma a veledůležitým gólem poslal Londýňany do vedení.

Z toho se ale Kladiváři radovali jen 5 minut. Dlouhý balon totiž sklepl hlavou Nicolás González a zkušený záložník Giacomo Bonaventura skrytým a přesným zakončením vyrovnal - 1:1. Utkání chytilo tempo, velkou šanci z hranice šestnáctky zahodil Rolando Mandragora.

Poslední slovo měl ale West Ham. Lucas Paquetá v 90. minutě zpozoroval rozeběhnutého Bowena, ten postupoval sám na brankáře a nakonec v pádu zakončil. Anglická polovina stadionu propukla v jásot, protože bylo jasné, že West Ham ukončí dlouhé čekání na evropskou trofej a jeho hráči zvednou pohár pro vítěze Evropské konferenční ligy.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme