Kvalifikační překvapení ve formuli 1. Pro pole position v deštivé Brazílii si dojel Magnussen z Haasu

Do sobotního sprintu před Velkou cenou Brazílie formule 1 odstartuje z pole position nečekaně Kevin Magnussen z týmu Haas. Dánský pilot vyhrál v Sao Paulu kvalifikaci, kterou ovlivnil déšť a v závěru také nehoda George Russella z Mercedesu. Po ní bylo dění na trati přerušeno a po restartu už neměli jezdci kvůli sílícímu dešti naději na rychlé časy.

Sao Paulo (Aktualizováno: 22:35 11. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kevin Magnussen s druhým Maxem Verstappenem a třetím Georgem Russellem

Kevin Magnussen s druhým Maxem Verstappenem a třetím Georgem Russellem | Foto: Nelson Almeida | Zdroj: Reuters

Pro americkou stáj Haas, která v loňské sezoně skončila v Poháru konstruktérů na posledním místě, jde o první pole position v její historii.

„Ještě nikdy v životě jsem se takhle necítil,“ radoval se třicetiletý Magnussen. „Tým mě vyslal na trať přesně v tom správném momentě. Byl jsem první venku, zajel rozumné kolo a teď jsem na pole position,“ řekl šťastný Seveřan po prvním kvalifikačním triumfu v kariéře.

Kevin Magnussen měl z pole position velkou radost

Druhý byl již jistý mistr světa Max Verstappen z Red Bullu právě před Russellem, který skončil v kačírku krátce po prvním úspěšném pokusu o rychlý čas na stále ještě dostatečně suché trati. Než traťový personál vůz britského pilota vyprostil, spustil se silný déšť, který znemožnil změnu dosavadního pořadí.

Prvních šest míst obsadili jezdci šesti různých stájí, exmistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu skončil až osmý za oběma piloty Alpine Estebanem Oconem a Fernandem Alonsem. S Russellem bude stát ve druhé řadě Lando Norris z McLarenu a za ním Carlos Sainz z Ferrari.

První desítku pořadí na startu uzavřou Sergio Pérez z Red Bullu a Charles Leclerc z Ferrari, kteří spolu bojují o druhé místo v pořadí MS. Dva závody před koncem má pětibodový náskok Mexičan Pérez. Za sprint obdrží body prvních osm jezdců, vítěz jich získá osm.

Sao Paulo bude dějištěm třetího a závěrečného sprintu v sezoně, oba předchozí v Imole a Spielbergu vyhrál Verstappen. Závod na 100 km je na programu v sobotu od 20.30 SEČ, jeho výsledky určí pořadí na startu nedělní Grand Prix se startem v 19.00.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme