Pražská Dukla prohrála v Karviné a po osmi letech opouští první fotbalovou ligu

Dukla Praha po osmi letech opouští první fotbalovou ligu. Dva zápasy před koncem sezony totiž ztrácí na barážovou pozici 11 bodů. Slovácko se naopak výhrou 4:1 nad Opavou výrazně přiblížilo záchraně. A Příbram, která zdolala 4:1 Bohemians, se posunula o bod právě před svého úterního pražského soupeře.

Tento článek je více než rok starý.

Karviná, Uherské Hradiště, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zklamaní hráči pražské Dukly po prohraném zápase s Karvinou a jasném sestupu z Fortuna ligy

Zklamaní hráči pražské Dukly po prohraném zápase s Karvinou a jasném sestupu z Fortuna ligy | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

MFK Karviná - Dukla Praha 3:0

Dukla vstoupila do zápasu o naději aktivněji a brzy měla blízko k vedení. Po souboji Dreksy s Tetourem nařídil rozhodčí Houdek penaltu, ale Podaného střelu vyrazil domácí brankář Pastornický.

Dukla prohrála v Opavě 2:3 a je krůček od sestupu. Příbram porazila Karvinou 1:0

Číst článek

Ve 22. minutě Slezané soupeře za neproměněný pokutový kop potrestali. Na Budínského rohový kop si naskočil Wágner a hlavou překonal Hrušku. Na druhé straně si na Podaného centr naskočil Tetour, ale Pastornický zasáhl.

Domácím vedoucí trefa výrazně pomohla a ještě do přestávky skórovali podruhé. Tři střely zpoza vápna se ještě neujaly, ale ve 42. minutě už Slezané slavili. Po Budínského přihrávce se dostal až před gólmana Hrušku Guba a jemným obloučkem zvýšil.

Třetí gól mohl přidat v 53. minutě Wágner, který obešel Hrušku, ale na brankové čáře zasáhl Bezpalec. Dukla zahrozila až v 70. minutě, kdy Kovalovu střelu vyrazil Pastornický. Pražané už neměli síly na zvrat a ještě jednou inkasovali. V 78. minutě ještě Lingrův gól neplatil kvůli ofsajdu, ale z následné akce už doklepl míč do sítě Wágner. Na kontě má v této ligové sezoně už 13 branek.

Hostům nebyl souzen ani jeden gól, střídající Djuranovič totiž trefil jen tyč. Karviná zdolala v lize Duklu poprvé po předešlých čtyřech porážkách.

Dva zápasy před koncem sezony je tak již jasné, že Dukla spadne do druhé ligy. Pražané, kteří mezi elitou hráli nepřetržitě od ročníku 2011/12, ztrácejí z posledního místa na soupeře nedostižných 11 bodů. 

1. FC Slovácko - SFC Opava 4:1

Navrátil a nekrytý Janošek měl cestu k prvnímu ligovému gólu hodně usnadněnou. Ve čtvrté minutě poslal Hrabina ve vápně k zemi Navrátila a Daníček si s nařízenou penaltou zkušeně poradil a navýšil tak na 2:0.

Slovácko přehrálo Příbram 5:1. Utkání mezi Opavou a Karvinou rozhodla penalta ve druhé minutě nastavení

Číst článek

Opavě chvíli trvalo, než se z úvodního šoku vzpamatovala. Její časté centry končily na připravené obraně Slovácka. Největší šanci hostí v první půli na korekci výsledku měl Zapalač, jehož tvrdou rán vytáhl Trmal na roh. Ze standardní situací si ale Slovácko poradilo.

Po změně stran měly hned v první minutě blízko ke gólu obě strany. Havlík ale ve slibné pozici nezpracoval míč a střela mu nevyšla. Na druhé straně vyhlavičkovával Hofmann z brankové čáry pokus střídajícího Bernadiny.

Tato šance odstartovala pokus Slezanů o korekci výsledku. Opava si vypracovala mírnou územní převahu, ale žádnou vyloženou šanci. Po hodině hry promáchl v těžké pozici nejlepší střelec hostí Smola.

V 70. minutě hlavičkoval stejný hráč ve slibné pozici jen do náruče Trmala, aby pak udeřilo na druhé straně. Zajíc přitáhl ve vápně pozornost hned tří opavských obránců, k odraženému míči se dostal Havlík a poslal jej do sítě.

O osudu zápasu tak bylo rozhodnuto, i když Bernadina v 84. minutě po přihrávce Žídka korigoval výsledek. Domácí ale vzápětí odpověděli Hološkem. Zvládli tak i druhý domácí duel ve skupině a výrazně se přiblížili k záchraně, kterou si mohou definitivně zajistit v sobotu na Dukle, Opava o prvoligovou jistotu bude bojovat doma s Příbramí.

Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 1:4

Bohemians bleskově udeřili. Bartek nahrál do vápna Vaníčkovi, který se otočil kolem Treglera a přízemní střelou k tyči otevřel skóre. Ve čtvrté minutě o sobě dali vědět hosté. Fantiš, který nastoupil ke 200. ligovému duelu, našel za obranou Klokanů Mingazova. Turkmenský záložník prostřelil gólmana Fryštáka, ale jeho spoluhráč Pokorný odkopl míč do bezpečí.

V 16. minutě střela hostujícího Matouškova z úhlu prosvištěla podél brankové čáry. Následně vybojoval tentýž hráč penaltu poté, co ho ve vápně nedovoleně zastavil Pokorný. K pokutovému kopu se postavil kapitán Rezek, avšak branku překopl.

Příbram hrozila i nadále. Ve 27. minutě trefil záložník Polidar z šestnáctky tyčku. Za pět minut se hosté dočkali. Matoušek ve středu hřiště uspěl v souboji s Ljovinem, vystřelil z hranice vápna a Fryšták jeho pokus vyrazil na nikým nehlídaného Mingazova, jenž srovnal. Následně Fantiš zamířil těsně vedle branky. A o dvě minuty později dokonala Příbram obrat, když se po rohovém kopu prosadil Kingue. 

Pět minut po přestávce přidali Středočeši třetí branku. Matoušek vyhrál hlavičkový souboj, navedl míč do vápna, pohrál si s obranou domácích a přesně zakončil. Následně hlavičkoval Krch po rohovém kopu jen do náruče brankáře Kočího a v 65. minutě vyrazil Fryšták tvrdou střelu Mingazova. 

Na konečných 1:4 upravil pět minut před koncem základní hrací doby Polidar, který zůstal osamocený ve velkém vápně a usměrnil tak míč k bližší tyči. 

90' | 1:4
Zápas s @FK Příbram se nám nevyvedl a všechny body berou hosté...#BOHPRI

19:23 – 14. 05. 2019

2

Třetí kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o záchranu:

MFK Karviná - Dukla Praha 3:0 (2:0)
Branky: 22. a 79. Wágner, 42. Guba. Rozhodčí: Houdek - Hrabovský, Z. Koval. ŽK: Ba Loua, Krivák - Ostojič, González, Douděra. Diváci: 1942.

1.FC Slovácko - SFC Opava 4:1 (2:0)
Branky: 2. Janošek, 5. Daníček z pen., 71. Havlík, 85. Hološko - 84. Bernadina. Rozhodčí: Machálek - Kotík, Vodrážka. ŽK: Zajíc - Hrabina. Diváci: 3106.

Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 1:4 (1:2)
Branky: 2. Vaníček - 32. Mingazov, 44. Kingue, 50. Matoušek, 85. Polidar. Rozhodčí: Berka - Flimmel, Šimáček. ŽK: Krch, Hůlka - Polidar. Diváci: 3055.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme