Fotbal je hlavně pro diváky, shodují se trenéři Bílek a Rada. Mrazivé počasí ale hodně příznivců odrazuje

Do Vánoc zbývá jen týden a v Česku se ještě hraje fotbalová liga. Ne, to není žádný vtip, ale realita tuzemské nejvyšší soutěže. Ta se totiž kvůli novému formátu hraje nově až do poloviny prosince. Fotbal v zimě ale vadí některým hráčům, trenérům a na promrzlé stadiony netáhne ani diváky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání posledního kola podzimní části Fortuna ligy mezi Teplicemi a Zlínem sledovalo pouhých 1500 diváků

Utkání posledního kola podzimní části Fortuna ligy mezi Teplicemi a Zlínem sledovalo pouhých 1500 diváků | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: ČTK

„Pro diváka to není komfortní situace. Fotbal se hraje proto, aby diváci chodili, aby byla kulisa. Bohužel situace je taková, že lidi v takové zimě nejdou ven,“ mrzelo zlínského trenéra Michala Bílka, že na utkání jeho týmu v Teplicích dorazilo do ochozů pouze 1500 diváků. Teplická Stínadla byla přitom co do kapacity hlediště vůbec největším stadionem, na kterém se zápasy posledního podzimního kola hrály. Zaplněný ovšem nebyl ani z desetiny.

Teplice porazily Zlín 2:1 a mají třetí výhru v řadě, Sparta opět ztratila body

Číst článek

Ne všem divákům ale zima na stadionech vadí, jak při víkendovém zápase se Spartou prozradil jeden fanoušek Příbrami. „Já myslím, že to nevadí. Trávník je v dobrém stavu a lidi se zahřejí. Musí se dobře obléct a dát si u stánku třeba čaj,“ řekl Radiožurnálu.

Podobně mluvili při závěrečném utkání podzimu i příznivci plzeňské Viktorie. „Kdyby mi to vadilo, tak bych sem nechodil. Občas se posadím, mám s sebou podložku, aby mi nepřimrzl zadek,“ prozradil svůj recept na zvládnutí zimy fanoušek Plzně.

„Nevadí, ale kdyby se hrálo v teplejších měsících radši třeba dvakrát týdně, tak by to bylo lepší,“ hledal řešení pro hru v příznivější teplotě fanda Západočechů.

Pět kol navíc

Jenže realita je taková, že po změně formátu má česká fotbalová liga o pět kol víc než dřív. Oproti minulým rokům proto podzimní část končí o dva týdny později, zatímco jarní část začne přibližně o týden dřív, než bylo zvykem.

Na hřištích přitom mrazivé počasí na první pohled není příliš znát. Prvoligové kluby mají povinnost mít vyhřívaný trávník, takže hrací plochu i v půlce prosince dokážou k zápasu solidně připravit. Jablonecký trenér Petr Rada se před dnešní dohrávkou se Slavií přesto rozmarů počasí obává.

„Jediné, co vidím je, že pro fotbal, pro diváky to nebude zajímavé, protože v Jablonci, v Liberci hrát 17. prosince, nevím, nevím. Hřiště je v takovém stavu, že nevím, jestli vůbec to má smysl hrát, protože pro lidi to není,“ komentoval hrací termíny Fortuna ligy kouč Petr Rada.

Jestli zápas mezi Jabloncem a Slavií potvrdí pravidlo, že fotbal v zimě letos české fanoušky na stadiony netáhne, bude jasné v pondělí večer.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme