Sparta zpochybňuje kvůli výkonům rozhodčích regulérnost ligy. Žádá nápravu

Vedení Sparty kvůli výkonům sudích zpochybnilo regulérnost fotbalové ligy a vyzvalo komisi rozhodčích i Fotbalovou asociaci ČR, aby zjednaly nápravu. Letenský celek současně na svém webu zdůraznil, že stížnost nemá být omluvou nebo zastíráním špatných výsledků týmu v úvodu nové sezony.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„ACS vyzývá komisi rozhodčích FAČR, aby okamžitě sjednala nápravu a zajistila regulérnost stávajícího ročníku ligové soutěže. ACS současně vyzývá Fotbalovou asociaci ČR, která určuje členy komise rozhodčích a která za činnost komise nese finální odpovědnost, aby této otázce věnovala nejvyšší prioritu,“ stojí v prohlášení.

Sparta se k reakci odhodlala poté, co v neděli prohrála v Liberci 1:3 a přispěly k tomu i dvě závažné chyby rozhodčích.

Severočeši totiž měli od 42. minuty hrát bez Tarase Kačaraby, který měl za podražení Benjamina Tetteha dostat druhou žlutou kartu a být vyloučen. Hlavní sudí Pavel Julínek ale zákrok přešel bez udělení karty.

Liberec neměl kopat penaltu a měl dohrávat v deseti. Chyboval sudí Julínek i asistent u videa Adam

Číst článek

Další výraznou chybu udělal Julínek po přestávce. Po souboji domácího Tomáše Malinského s Matějem Hanouskem nejprve penaltu nenařídil, ale po zhlédnutí záběru, který mu odeslal videorozhodčí Jiří Adam, verdikt přehodnotil a pokutový kop odpískal. Podle komise rozhodčích ale fauloval liberecký záložník. Domácí z pokutového kopu zvýšili na 2:0.

„Způsob řízení utkání ze strany rozhodčích představuje zásadní problém. V dosavadním průběhu ligové sezony vytvářejí sudí vysoce nestandardní prostředí, ve kterém ovlivňují regulérnost průběhu celé nejvyšší soutěže a poškozují pověst fotbalu v očích veřejnosti,“ uvedl letenský celek.

„Konkrétně v případě ACS byl ze sedmi odehraných soutěžních utkání náš klub ve čtyřech opakovaně závažně poškozen v klíčových momentech. Ve všech případech šlo navíc o situaci, kdy byl na utkání přítomný VAR, což činí tato poškození o to méně omluvitelná a pochopitelná,“ přidala Sparta.

Zásadní vliv

Letenský celek na webu poukázal na osm konkrétních případů, kdy ho sudí údajně poškodili.

„Celkový počet chybných rozhodnutí je samozřejmě vyšší a týká se i ostatních utkání. Ve výše uvedených případech šlo však o pochybení, která mají jasnou schopnost zásadně ovlivnit, nebo přímo určit celkový výsledek zápasu,“ uvedla Sparta.

Předseda FAČR Martin Malík připustil, že chyb rozhodčích je v poslední době neúměrně mnoho.

„Samozřejmě je jasné, že videorozhodčí aktuálně nenaplňuje očekávání fanoušků. K chybám dochází, stejně jako k nim dochází v zahraničí. Samozřejmě je tristní množství těch chyb. Pochopitelně budu apelovat na komisi rozhodčích, abychom se touto situací zabývali,“ řekl Malík novinářům.

„Za mě jedním řešení, které jsou nasnadě, je, aby došlo k urychlenému zavedení VAR na všechna utkání, abychom pro VAR měli jednotnou technologii a dostatek vyškolených rozhodčích. V tuto chvíli máme pro VAR vyškoleno 14 rozhodčích,“ pokračoval Malík.

Nemůžeme si lhát, nejsme o tolik před soupeři, řekl po další porážce sparťanský trenér Jílek

Číst článek

Velké množství chyb podle něj způsobuje i fakt, že rozhodčí spadají pod FAČR. Zatímco technologicky má VAR na starosti Ligová fotbalové asociace, která řídí profesionální soutěže. Proto s LFA jedná o sjednocení použití VAR.

Sparta přitom uvedla, že z pochybení videotechnologii neviní.

„V porovnání s minulou sezonou nedošlo k žádnému zhoršení podmínek pro činnost VAR. Naopak zkušenost první sezony logicky měla vést ke zlepšení využití této technologie v právě probíhající sezoně. Příčinou zhoršení je tedy nekvalitní nebo tendenční práce rozhodčích,“ napsal klub.

Především eliminovat chyby

Změny v komisi rozhodčích podle Malíka nejsou na pořadu dne.

„Nemohu samozřejmě mluvit za celý výkonný výbor, který bude zasedat příští týden a určitě se bude i touto problematikou zabývat. Spíš se chci zaobírat tím, jak zlepšit práci komise a podmínky pro rozhodčí tak, abychom eliminovali chyby, které vznikají. To je pro mě priorita,“ dodal Malík.

Sparta má po sedmi odehraných kolech na kontě tři výhry, remízu a tři prohry a na sedmém místě ji od první Slavie dělí devět bodů. Vedení ale v prohlášení zdůraznilo, že stížností na rozhodčí nechce zakrývat špatné výkony v úvodu nové sezony.

„V žádném případě nechceme omlouvat a zastírat ani neuspokojivé výsledky našeho A-týmu, ani nedostatečnou sportovní výkonnost některých hráčů. Na řešení nápravy intenzivně pracuje sportovní úsek, zejména trenér Václav Jílek a jeho realizační tým. Samozřejmě ve spolupráci se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým,“ uvedl klub.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme