Příčina tragédie na Africkém poháru? Podle vedení zavřená brána. Svědci kritizují chaotickou organizaci

Tragickou smrt osmi lidí, kteří zahynuli v tlačenici před fotbalovým utkáním na Africkém poháru národů, způsobila zavřená vstupní brána. Lidé se pak v příliš velkém počtu střetli v jiných vstupech. Po přezkoumání incidentu to řekl v úterý médiím prezident Africké fotbalové konfederace Patrice Motsepe. Svědci kritizují hlavně nepřipravenost a nezvládnutou organizaci. Mluví o absolutním chaosu.

Douala (Kamerun) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Africké fotbalové konfederace Patrice Motsepe na tiskové konferenci

Prezident Africké fotbalové konfederace Patrice Motsepe na tiskové konferenci | Zdroj: Reuters

Kromě osmi mrtvých ještě 38 zraněných. Tolik obětí si vyžádala tlačenice diváků před osmifinále Kamerunu s Komorami. U jižního vstupu stadionu Paula Biya se nashromáždilo příliš fanoušků. Důvod? Podle vedení afrického fotbalu zavřená brána.

Tragédie na africkém šampionátu, v tlačenici před utkáním domácího Kamerunu zahynuli fanoušci

Číst článek

„Kdyby byla brána otevřená, fanoušci by prošli dál a neřešili bychom ztráty na životech. Kdo tu bránu zavřel? Kdo je zodpovědný za tu bránu?“ ptal se na tiskové konferenci Motsepe a zároveň ujišťoval, že se podobná věc už nikdy nestane.

Pro jistotu ale organizátoři stadion alespoň ve čtvrtfinále nevyužijí, naplánované utkání přesunuli do Yaoundé. 

„Byly věci, které měly být předvídány,“ přiznal prezident konfederace. 

Podle agentury Reuters se pořadatelé rozhodli po slabých návštěvách v úvodu turnaje přilákat na zbrusu nové stadiony vybudované kvůli šampionátu více fanoušků. Zorganizovali hromadnou dopravu a rozdávali volné vstupenky.

‚Byl to absolutní chaos

Fanoušci, kteří neštěstí zažili přímo na místě, se ale shodují. Nezvládnutá organizace a nepřipravenost pořadatelů. 

„Pak nás policie zastavila, asi chtěli něco kontrolovat. Uviděla jsem obrovskou frontu a způsob, jakým policie pracovala. Bylo zřejmé, že bude problém dostat dovnitř všechny včas,“ podělila se o svůj zážitek s BBC fanynka Kamerunu Ndombi Ireneová, která s sebou měla i syna.

„Než jsem si to uvědomila, bylo pozdě. Dav pořád tlačil a ty menší ploty prolomil. Lidé přes ně přepadávali. Skutečně jsem se dusila na zemi a měla prach v očích. Nic jsem neviděla, pak mě někdo vytáhnul ven,“ popsala.

Na to, že dějiště turnaje nebylo uzpůsobilé k pořádání tak velké akce, si na twitteru stěžoval také novinář Herbert Boh.

Svědectvím přispěl i třicetiletý muž, který s lístkem dorazil hodinu předem. „Z ničeho nic se dostavila skupina lidí bez lístků a natlačili nás k plotům. Žena přede mnou nemohla dýchat. Naštěstí jsme se bránou protlačili, ale byl to absolutní chaos,“ řekl AFP TV.

Pro stejnou televizi promluvila i ředitelka olembské nemocnice Andre Omgbwa Eballeová. Podle ní se tragédie spustila až v momentě, kdy policisté otevřeli brány. 

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme