FAČR chce akademie jako Belgie. ‚Typologicky a geograficky jsme skoro stejné země,‘ říká Poborský

Nová regionální akademie v Ostravě i více peněz pro trenéry mládeže - to je způsob, kterým se Fotbalová asociace snaží vychovat více talentovaných hráčů. Příkladem a inspirací je jí Belgie, se kterou spolupracuje třeba i v rámci mládežnických reprezentací.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Poborský.

Karel Poborský. | Foto: FAČR

„Typologicky a geograficky jsme skoro stejné země. Belgie na tom byla patnáct dvacet let zpět velmi špatně a byl to skoro až podprůměrný tým. Uvědomili si to, překopali systém mládeže, systém akademií, sjednotili tréninkové náplně akademií, mají jednotné testování. To jsou věci, které bychom chtěli převzít,“ popisuje vedoucí Úseku fotbalových akademií Karel Poborský.

Přehrát

00:00 / 00:00

FAČR chce akademie jako Belgie. ‚Typologicky a geograficky jsme skoro stejné země,‘ říká Poborský

Aktuálně nejvýše postavená země na žebříčku Mezinárodní fotbalové federace, je ve výchově mladých hráčů pro Česko vzorem. Podle ředitele Oddělení rozvoje fotbalu Jiřího Kotrby je proto potřeba, aby finance od Ministerstva školství a tělovýchovy dostali hlavně trenéři.

„Peníze z ministerstva by primárně měly jít na proces. Tím je tréninkový proces. A ten musí vést trenéři, kteří by měli být zaplacení tak, aby nemuseli mít další zaměstnání, aby uživili rodinu,“ říká Kotrba.

Kotrba od října pokračuje v projektu regionálních akademií, který v roce 2015 nastartoval jeho předchůdce Michal Prokeš. Vizí je, že do budoucna bude v každém kraji jedna regionální akademie. Zatím chybí ve Středočeském, Královéhradeckém, Zlínském a Libereckém kraji. V Moravskoslezském kraji se naopak nově otevírá už druhá akademie. Kromě Karviné bude také v Ostravě na zrekonstruovaných Bazalech.

„Abychom mohli přemýšlet o tom, že vychováme talentované hráče, tak potřebujeme mít základnu co nejširší. Musíme dělat kroky pro to, aby nám tu děti přibývaly. Děláme měsíc náborů, snažíme se i finančně podpořit trenéry malých klubů,“ připomíná ředitel Oddělení rozvoje fotbalu Jiří Kotrba, že při výchově mladých hráčů se asociace nesmí zaměřovat jen na ty nejlepší v akademiích.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme