Fanouškovské nepokoje v anglickém fotbale zesílily, podle britské policie jsou ‚nejhorší za poslední roky‘

Podle nejnovějších dat britské policie došlo v letošní sezoně anglického fotbalu oproti ročníku 2019/2020 k 47% nárůstu v počtu zatčených fanoušků. V rozhovoru pro BBC to řekl šéf policejního oddělení pro fotbal Mark Roberts. Nejčastěji jde o pyrotechniku či házení předmětů. Důvodem by podle odborníků mohl být i postlockdownový efekt.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtržníci před finále Eura 2020 mezi Anglií a Itálií

Výtržníci před finále Eura 2020 mezi Anglií a Itálií | Zdroj: Reuters

Celkově bylo v rozmezí od 1. července do 31. prosince roku 2021 zaznamenáno přes osm set zadržení. A jelikož se první polovina minulé sezony odehrála s prázdnými tribunami, porovnala policie výsledná data se stejným obdobím v sezoně 2019/2020. A nárůst? Téměř padesáti procentní.

Rekordní čísla nezastavil ani menší počet odehraných zápasů, který se v letošním ročníku kvůli četným ohniskům koronaviru v klubech smrskl o 89 utkání.

Mezi nejčastější prohřešky patří zakázaná pyrotechnika, házení předmětů nebo zločin z nenávisti. Nejkritičtější je situace v druhé a páté nejvyšší ligy.

Důvod?

„Na straně fanoušků může být důvodem porucha navazující na skončený lockdown. Fanoušci neměli možnost se takto chovat během lockdownu,“ vysvětlila v rozhovoru pro BBC profesorka Geoff Pearsonová z Manchesterské univerzity.

A teď, když tu příležitost konečně mají, se takové aktivity na hranici kriminality násobí,“ dodala.

Podle ní jsou ale na vině i organizátoři či 18 měsíců fotbalu s prázdnými tribunami. „Kvůli tomu tu pro policii nebyla možnost vést dialog nebo identifikovat problematické jedince.“

Mark Roberts z policejního oddělení pro fotbal vzrůst případů čekal. Aktuální čísla ho však i přesto překvapila. „Po velkém turnaji se podobné aktivity vždycky množí, současná situace je ale alarmující.“

Hrůza ve Wembley

Velkým turnajem měl Roberts na mysli poslední mistrovství Evropy. Zejména události, které předcházely finále mezi domácí Anglií a Itálií na stadionu ve Wembley.

Rowdies zhruba dvě hodiny před zápasem prolomili bezpečnostní bariéry a prali se mezi sebou i s pořadateli. Někteří se snažili proniknout na stadion. Ochranka zadržela okolo 400 výtržníků, policie pak zatkla 49 lidí.

Řešil se i rasismus na twitteru. Jedenáct lidí skončilo ve vazbě po urážkách směřujících na hráče, kteří neproměnili penaltu. Analýza britského serveru The Guardian napočítala až 2114 takových zpráv.

Kromě opilosti a vlivu drog příznivců na stadionu tehdy zkritizovala vládní úřednice Louise Caseyová po podrobném prozkoumání i nedostatky na straně organizátorů. Červencový incident tak nastavil tón, podle kterého se zatím hraje i v letošní sezoně.

To dokazuje i sobotní situace ze zápasu Premier League mezi domácím Evertonem a Aston Villou. Fanoušci trefili do hlavy dva hráče hostů během oslav vstřeleného gólu.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme