Kelímky, světlice a rasismus. Angličtí fotbalisté si po výhře v Maďarsku stěžují na tamní fanoušky

Maďarští fotbalisté pohráli v kvalifikaci na mistrovství světa proti Anglii 0:4, jejich fanoušci si navíc zřejmě zadělali na další problém. Anglické hráče totiž během zápasu v Budapešti zasypali kelímky, na hřiště přistála světlice a svěřenci trenéra Garetha Southgatea si stěžovali i na rasistické pokřiky z tribun. Anglický kouč toto chování odsoudil a věří v brzkou reakci příslušných orgánů.

Tento článek je více než rok starý.

Budapešť (Maďarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Anglie slaví gól proti Maďarsku

Fotbalisté Anglie slaví gól proti Maďarsku | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Maďarští fanoušci dostali za rasistické a homofobní chování na zápasech Eura od UEFA trest zákazu vstupu na stadion na tři utkání.

Jelikož ale kvalifikační zápasy na mistrovství světa spadají pod FIFA (Mezinárodní federace fotbalových asociací), v zápasu proti Anglii mohla domácí fotbalisty podporovat plná Puskás Arena, tedy téměř 67 000 fanoušků.

‚Chyběl tomu druhý gól.‘ Šilhavý postrádal dvacet hráčů a po těsné výhře nad Běloruskem cítil úlevu

Číst článek

Atmosféru zápasu naznačil už úvodní výkop. Ačkoliv trenér Maďarů Marco Rossi vyzval před utkáním, aby fanoušci respektovali soupeřovo gesto pokleknutí, doprovodilo jej hlasité bučení domácího publika.

Finalisté letního Eura se prosadili až ve druhé půli zápasu, v 55. minutě otevřel skóre Raheem Sterling. Křídelník Manchesteru City věnoval vzkazem pod dresem gól své známé, která zemřela na nemoc covid-19, a on i jeho spoluhráči byli při oslavách ihned zasypáni kelímky z kotle fanoušků.

Záložník Declan Rice pije z kelímku, který na něj hodili fanoušci Maďarska

Skóre zvýšil Harry Kane a po třetím gólu Harryho Maguira přistála v blízkosti hráčů Anglie na hřiště i světlice. Na konečných 4:0 uzavřel spoluhráč českých reprezentantů z West Hamu Declan Rice.

Maďarští fanoušci vhodili během zápasu s Anglií na hřiště světlici | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Trenér Anglie Gareth Southgate chování fanoušků odsoudil. „Je to naprosto nepřijatelné. Od hráčů se ke mně dostaly i informace o projevech rasismu, které jsem osobně během zápasu neslyšel. Věřím, že viníky zachytila kamera a celá situace se vyřeší,“ řekl Southgate po zápase.

Cílem verbálních ataků měli být fotbalisté tmavé pleti Raheem Sterling a Jude Bellingham, upozornili na ně reportéři britských médií ITV a Sky Sport.

„Svět se modernizuje. Z lidí s těmito předsudky se brzy stanou v měnícím se světě dinosauři,“ doplnil Southgate, na kterého v pozápasovém rozhovoru podle BBC házeli fanoušci kostky ledu. 

Anglická Fotbalová asociace žádá rychlé vyšetření incidentů. „Cítíme velké zklamání z hlášených projevů diskriminace vůči anglickým hráčům. Žádáme FIFA, aby tuto záležitost vyšetřila. Budeme nadále podporovat hráče v kolektivním úsilí boje proti diskriminaci,“ oznámila FA ve svém vyjádření.

23:40 – 02. 09. 2021

982 11137

Celou záležitost okomentoval i britský premiér Boris Johnson. „Vyzývám FIFA, aby tvrdě potrestala viníky a zajistila, aby bylo toto odporné chování navždy vymýceno z fotbalu,“ napsal na twitter.

It is completely unacceptable that @England players were racially abused in Hungary last night.

I urge @FIFA to take strong action against those responsible to ensure that this kind of disgraceful behaviour is eradicated from the game for good.

09:35 – 03. 09. 2021

574 6338

Reprezentace Anglie se v posledních letech potýká s rasismem pravidelně. V březnu roku 2019 byly nahlášeny rasistické chorály vůči hráčům během utkaní v Černé hoře, v říjnu téhož roku byl zápas s Bulharskem kvůli projevům rasismu z publika dvakrát přerušen.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme