Stal se skoro mým otcem, vzpomíná prezident Libérie a bývalý fotbalista Weah na trenéra Wengera

Bývalý fotbalový trenér Arséne Wenger dostal za svou kariéru řadu ocenění. To, jaké teď obdrží, se z nich ale vymyká. Legendární kouč londýnského Arsenalu dostane nejvyšší státní vyznamenání africké Libérie. Ocenění mu předá George Weah, současný prezident země a bývalý vynikající fotbalista. Právě Weaha totiž Wenger na konci 80. let vytáhl do velkého fotbalu a nastartoval tak jeho kariéru.

Monrovia/Libérie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Libérie George Weah a zástupkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammedová

Prezident Libérie George Weah a zástupkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammedová | Foto: Albert Gonzalez Farran | Zdroj: Reuters

Když legendární německý záložník Lotthar Matthäus vyhlašoval George Weaha jako nejlepšího fotbalistu FIFA za rok 1995, tak byl liberijský útočník na vrcholu své fotbalové slávy. Ve stejné sezoně získal jako dosud jediný Afričan i Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy, stal se králem střelců Ligy mistrů a s AC Milán vyhrál italskou Serii A.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stal se skoro mým otcem, říká prezident Libérie a bývalý fotbalista Weah o Wengerovi

Hvězdnou kariéru George Weaha - původem pocházejícího z chudého slumu - pomohl nastartovat Arséne Wenger na konci 80. let. Pozdější legendární kouč londýnského Arsenalu dal ještě coby začínající trenér Monaka na doporučení jiného francouzského kouče Clauda Le Roye a talentovaného liberijského útočníka si v roce 1988 vytáhl do Francie.

„To je ten muž. Pamatuju si jeho slova: ‚Georgi, tvrdě pracuj a budeš dobrý hráč.‘ Moc jsem chtěl přijít do Evropy a on se stal skoro mým otcem,“ říkal George Weah při přebírání ceny pro nejlepšího fotbalistu světa v roce 1995 na adresu Arsena Wengera.

‚Tohle je jen začátek.‘ Bolt na své narozeniny trénoval, má vytáhnout nejhorší tým australské ligy

Číst článek

Francouzský kouč totiž brzy vycítil, že Weah má potenciál stát se obávaným střelcem. Na tréninku ho proto nutil, ať si přidává a pracuje víc než ostatní. Mladého afrického hráče také často chránil před rasismem na francouzských stadionech. A na takovou péči George Weah nezapomněl.

„Pokaždé, když jsem hrál pod Arsenem Wengerem, tak jsem chtěl, aby věděl, že to, co pro mě udělal, mě dostalo tam, kde jsem. Mohl jsem si kvůli němu rozbít klidně koleno, ruku, hlavu jen proto, abych pro něj vyhrál zápas,“ mluvil George Weah o vztahu s Arsenem Wengerem před dvěma lety pro FIFA TV.

Wengera a dalšího francouzského kouče Clauda Le Roye teď Weah za jejich otcovskou péči ocení nejvyšším státním vyznamenáním rodné Libérie - tedy země, kterou už půl roku vede jako prezident. Ceremonie se v Monrovii, hlavním městě západoafrického státu, chystá podle BBC na pátek.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme