Australský fotbalista Cavallo prolomil tabu, přiznal homosexualitu jako první aktivní profesionál

Fotbalista Adelaide United Josh Cavallo se jako první fotbalista na světě veřejně přiznal k tomu, že je homosexuál. Jednadvacetiletý levý obránce australského celku tak učinil prostřednictvím videa, které skrze sociální sítě obletělo celý, nejen fotbalový svět.

Tento článek je více než rok starý.

Sydney Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista Josh Cavallo

Fotbalista Josh Cavallo | Foto: Brendon Thorne | Zdroj: Reuters

„Ahoj všem, tady Josh Cavallo. Je tady něco, co bych všem rád sdělil. Jsem fotbalista a jsem gay,“ říká Cavallo ve videu, které pod názvem „Joshova pravda“ zveřejnil klub Adelaide United na svých stránkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Australský fotbalista Josh Cavallo prolomil tabu a jako první hrající profesionál přiznal, že je gay

Levý obránce australského týmu se rozhodl svoji homosexualitu veřejně přiznat proto, že už ho unavovalo podávat co nejlepší výkony na hřišti, a přitom žít dvojí život.

„Je to vyčerpávající, nepřeji nikomu, aby to zažil. Jako kluk jsem měl pocit, že se musím pořád schovávat. Cítil jsem se poníženě, že nikdy nebudu moct dělat to, co miluji a zároveň být gay. Chci hrát fotbal a chci, aby mě všichni brali jako rovnocenného,“ přiznal Cavallo, který se svojí orientací bojoval šest let.

Po prolomení svého osobního tabu se bál reakce od okolí, především svých blízkých, spoluhráčů a trenérů. Všichni ho ale podpořili.

„Myslel jsem, že když se přiznám, lidé o mě najednou začnou smýšlet jinak, začnou o mě říkat špatné věci a dělat si ze mě legraci. Ale bylo to naopak, získal jsem si tím respekt. Přiznání svým blízkým, vrstevníkům, spoluhráčům a trenérům bylo neskutečné. Podpora, která se mi od nich dostala byla obrovská,“ řekl levý obránce Adealide United. 

Kromě australského celku ho na twitteru podpořily i světové velkokluby jako Barcelona, Juventus Turín nebo Liverpool. Ten ke Cavallově příspěvku přidal větu z názvu své ikonické hymny: You never walk alone, tedy Nikdy nejsi sám.

Po skončení kariéry se k homosexualitě přihlásil třeba i německý fotbalista Thomas Hitzlsperger nebo americký fotbalista Robbie Rogers, když končil kariéru v roce 2013. Někdejší hráč anglického Leedsu se ovšem poté na trávníky vrátil, s Los Angeles Galaxy dokonce ovládl zámořskou ligu MLS a stal se tak prvním homosexuálním sportovcem, který získal titul v některé z významných soutěží v USA.

V Austrálii přišel s coming-outem v roce 2019 Andrew Brennan, který stále aktivně hrál. V té době už ale jenom druhou tamní nejvyšší soutěž, která se mezi profesionální neřadí.

Pavel Tylšar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme