Barcelona má po zpackané sezoně nového trenéra, zpátky na vrchol ji má vrátit Koeman

Novým trenérem fotbalistů Barcelony byl jmenován Ronald Koeman. Sedmapadesátiletý nizozemský kouč s klubem podepsal smlouvu na dva roky. Ve funkci nahradil Quiqueho Setiéna, který byl odvolán po debaklu 2:8 s Bayernem Mnichov ve čtvrtfinále Ligy mistrů.

Tento článek je více než rok starý.

Barcelona Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ronald Koeman na podzim 2019, kdy vedl nizozemskou reprezentaci

Ronald Koeman na podzim 2019, kdy vedl nizozemskou reprezentaci | Zdroj: Reuters

Koeman už v katalánském klubu působil šest let jako hráč a v úvodu trenérské kariéry i jako asistent. Do Barcelony zamířil po dvou letech u nizozemské reprezentace, kterou dovedl do finále Ligy národů. Kvůli vysněnému angažmá však u národního týmu skončil, přestože měl kontrakt až do mistrovství světa v roce 2022.

Čistka v Barceloně pokračuje. Končí i sportovní ředitel Abidal, vedení už mluví o Koemanovi

Číst článek

„Klubová legenda a hrdina Barcelony z Wembley, který Barceloně zařídil první triumf Pohár mistrů evropských zemí (nyní Liga mistrů), se vrací na Camp Nou. Ale tentokrát tým povede z lavičky,“ připomněl klubový web Koemanův finálový gól z přímého kopu, jímž v prodloužení rozhodl o triumfu 1:0 nad Sampdorií Janov ve Wembley v ročníku 1991/1992.

„Za poslední dva a půl roku jsem pro úspěch národního týmu udělal úplně všechno," uvedl Koeman. Reprezentaci dovedl také na odložený evropský šampionát poté, co Nizozemci chyběli na Euru 2016 i mistrovství světa 2018. "Když se ohlédnu za tím, co jsme spolu dokázali, jsem pyšný,“ dodal.

„Národní tým má před sebou skvělou budoucnost, o tom jsme přesvědčen. Ale každý ví, že Barcelona je můj vysněný klub a velmi si vážím toho, že ji můžu trénovat,“ řekl Koeman, kterého u národního týmu dočasně zastoupí dosavadní asistent Dwight Lodeweges.

Koeman s Barcelonou jako hráč získal také čtyři ligové tituly. Po ukončení kariéry se k týmu v roce 1998 vrátil jako asistent Louise van Gaala. V minulosti už jako hlavní trenér vedl také Ajax, Benficu Lisabon, PSV Eindhoven, Valencii, Feyenoord, Southampton a Everton.

Setién v lednu nahradil odvolaného Ernesta Valverdeho, ale v Barceloně vydržel jen sedm měsíců. Ve španělské lize obsadil s týmem druhé místo se ztrátou pěti bodů na Real Madrid, v domácím poháru vypadl ve čtvrtfinále a po vyřazení ve stejné fázi Ligy mistrů zakončila Barcelona sezonu poprvé od roku 2008 bez trofeje.

Kromě jednašedesátiletého Setiéna v katalánském klubu skončil také sportovní ředitel Éric Abidal, kterého dnes ve funkci nahradil Ramón Planes. Spolu s výměnou trenéra šlo o první z rozsáhlých změn v týmu, které vedení po neúspěšné sezoně slíbilo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme