Fotbalista Kimmich lituje, že otálel s očkováním. Hvězda Bayernu si kvůli covidu ještě měsíc nezahraje

Záložník Bayernu Mnichov Joshua Kimmich v říjnu překvapil německou veřejnost, když v pozápasovém rozhovoru otevřeně přiznal, že se zatím nehodlá očkovat proti koronaviru. Šestadvacetiletý hráč uvedl, že nevěří zrychlenému vývoji vakcíny. Poté, co minulý měsíc Kimmich covidem nakazil, ale svůj názor změnil. Kvůli komplikacím spojeným s onemocněním si do konce roku nezahraje a nyní lituje, že se očkovat nenechal.

Mnichov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý fotbalový záložník Joshua Kimmich

Německý fotbalový záložník Joshua Kimmich | Foto: Thilo Schmuelgen | Zdroj: Reuters

„Každý by se měl rozhodnout sám za sebe. Dodržuji všechna hygienická opatření a nechávám se testovat každé dva nebo tři dny,“ řekl v říjnu Kimmich v rozhovoru pro Sky TV a dodal, že se ale nepovažuje za radikální odmítače očkování. „Mám jen obavy z nedostatku dlouhodobých studií,“ odůvodnil své rozhodnutí.

Schick dvěma trefami mírnil vysokou porážku Leverkusenu na hřišti Frankfurtu

Číst článek

V německých klubech není povinné očkování zavedeno, ale Bayern Mnichov rozhodl, že neočkovaní hráči, kteří budou povinni nastoupit do karantény, nebudou po dobu své absence pobírat plat.

A do této kategorie brzy spadl i Kimmich. 22. listopadu se musel kvůli nákaze v týmu izolovat, a jelikož není naočkovaný, svému klubu chyběl plné dva týdny. Poslední den karantény mu vyšel pozitivní test a čtyřiadvacetiletého hráče čekala další pauza od fotbalu.

„Seděl jsem doma, zmeškal jsem velké zápasy a nechal jsem spoluhráče ve štychu. Vše proto, že jsem byl v kontaktu s pozitivní osobou a vynechal jsem dohromady tři týdny. Pokud bych byl očkovaný, nestalo by se to,“ přiznal nyní Kimmich v rozhovoru pro německou televizi ZDF.

Několikatýdenní absencí ale jeho případ nekončí. Po prodělání covidu lékaři odhalili nebezpečně nadměrný výskyt tekutiny v plicích, která německému hráči nedovoluje vrátit se do plného tréninku, jelikož by se mohla přesunout k srdci. Kimmich se tak na hřiště vrátí nejdříve v lednu.

Kimmich následky covidového onemocnění oznámil ve čtvrtek.

Názor na očkování ale změnil ještě předtím, než se nakazil, protože s narůstající čtvrtou covidovou vlnou v Německu podle svých slov viděl, že pouhými individuálními hygienickými opatřeními tolik nezmůže. „Už jsem měl dohodnutý termín, nemoc ale bohužel přišla dřív,“ potvrdil Kimmich.

„Možná jsem si tím musel projít. Samozřejmě, když se teď dívám zpátky, tak bych se nechal očkovat dříve. Ale tehdy jsem to prostě nedokázal,“ doplnil záložník, který kvůli karanténě a následném onemocnění zmeškal už šest soutěžních zápasů. 

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme