Čeští fotbalisté na favorita nestačili, za Belgičany zaostali hlavně v produktivitě a prohráli 0:3

Česká fotbalová reprezentace prohrála v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství světa ve skupině E na hřišti Belgie 0:3. O góly favorizovaného soupeře, který je nejlepším týmem podle žebříčku FIFA, se postarali Romelu Lukaku, Eden Hazard a Alexis Saelemaekers. Porážka pro svěřence kouče Jaroslava Šilhavého znamená, že přišli o reálnou šanci na přímý postup.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgičané slaví gól proti Česku.

Český tým se s Belgií utkal už v březnu. V Edenu uhrál cennou remízu 1:1. | Foto: Johanna Geron | Zdroj: Reuters

Domácí kanonýr Romelu Lukaku převzal před utkáním pozornost od zástupců belgického svazu, protože právě nastupoval už ke 100. zápasu za národní tým. A právě Lukaku byl u všeho podstatného i v prvních minutách po úvodním hvizdu.

Bale hattrickem vystřílel Walesu v ‚české‘ skupině vítězství nad Běloruskem

Číst článek

Hned v první minutě totiž nováček v českém dresu Filip Kaša poslal příliš pomalou přihrávku brankáři Vaclíkovi, čehož chtěl Lukaku využít. Vaclík pak byl sice rychlejší a byl u míče dřív, obrovitý belgický útočník mu ale v souboji nepříjemně přišlápl nohu. 

Další moment, jehož hlavním hrdinou byl Lukaku, přišel v osmé minutě, když si belgický útočník naběhl na Vanakenovu kolmici za obranu a pohotovým zakončením poslal svůj tým do vedení. Krátce nato navíc musel zraněný Vaclík střídat a místo něj šel do brány další reprezentační nováček Jindřich Staněk.

Projev českého týmu přitom do té doby nevypadal špatně, rychlý gól a navíc nucené střídání brankáře jako by s ním ale zamávali. Domácí pak byli jasně lepší a hrozili čím dál častěji.

Druhý gól přidali Belgičané ještě před přestávkou a tentokrát se o něj postaral jiný hvězdný hráč. Vanaken ve 40. minutě chytrou patičkou vytvořil šanci pro Edena Hazarda a ten zvýšil na 2:0. Krátce nato mohl snížit v první pořádné české šanci Souček, jenže střílel z dobré pozice jen do brankáře.

Zahozené šance

Do druhé půle vstoupili Češi hodně aktivně a brzy mohli snížit. Pešek skvěle vystihl špatnou belgickou rozehrávku, přistrčil míč Vydrovi a český útočník běžem sám na bránu. Jenže obrovskou šanci Vydra neproměnil a nastřelil jen brankáře Courtoise.

Pak zahrozili Češi ještě dvakrát. Nejdřív skončila Peškova střela po teči jednoho z obránců těsně vedle a chvíli později zase Hložkovu dělovku z otočky skvěle vyrazil Courtois. Místo kontaktního gólu tak přišel další zásah na druhé straně.

Hazard s Lukakuem patičkami dostali do šance Saelemaekerseho, který zvýšil už na rozdíl tří gólů. Tím jako by definitivně otupil českou snahu o lepší výsledek a zároveň dodal svému týmu definitivně klid.

Svěřenci kouče Šilhavého tak podlehli favorizované Belgii 0:3. Domácí tak se 13 body vedou tabulku kvalifikační skupiny E, Češi jsou se sedmi body druzí. Třetí Wales má ale dvě utkání k dobru. Porážka pro svěřence kouče Jaroslava Šilhavého znamená, že přišli o reálnou šanci na přímý postup na šampionát.

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství světa ve fotbale v Bruselu:
Belgie - ČR 3:0 (2:0)
Branky: 8. Lukaku, 41. E. Hazard, 65. Saelemaekers. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Vertonghen, Witsel, Lukaku - Barák.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme