‚Větší odvaha, odolnost, rychlý protiútok, či kombinace.‘ Kouč Šilhavý vymýšlí taktiku na Anglii

České fotbalisty čeká domácí zápas s nejtěžším soupeřem v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Na stadionu v pražském Edenu nastoupí v pátek proti Anglii a v případě úspěchu se mohou na favorita v tabulce dotáhnout. Musí ho ale porazit.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouč české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý

Kouč české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Když hrála na začátku léta česká reprezentace naposledy doma, byly z toho v kvalifikaci dvě výhry a radost fanoušků i fotbalistů národního týmu.

Trenér Jaroslav Šilhavý si mohl oddechnout, že předchozí vysoká prohra z Anglie se povedla napravit. Jenže právě proti elitním týmům, ještě zkušený kouč s reprezentaci neuspěl. Teď má další možnost. „Věřím, že tady to bude lepší, než to bylo například v Anglii. Hrajeme doma, před domácím publikem,“ doufá v podporu fanoušků.

Přehrát

00:00 / 00:00

České fotbalisty čeká v pátek v rámci kvalifikace o EURO těžké utkání s Anglií

Ovšem Anglie zatím moc ve skupině neřeší, jestli hraje doma nebo venku. Vyhrává a dává hodně gólů. „Co vím, tak trenér Gareth Southgate prohlásil, že by chtěl už po tomto srazu mít jistotu postupu. Věřím tak, že jsme schopni jim to ještě zkomplikovat ještě,“ přeje si sedmapadesátiletý kouč české reprezentace.

Zhruba za půl roku se ale výkonnostní rozložení sil mezi oběma týmy asi výrazně nezměnilo. A tak Jaroslav Šilhavý musí vymyslet, co udělat jinak a neopakovat zklamání z Wembley, odkud si česká reprezentace odvezla nelichotivý výsledek 0:5. „Odolnost, větší odvaha. Tím nemyslím, že bychom je honili po celém hřišti, ale při zisku míče ho podržet a rozhodnout se co s ním, vytvořit rychlý protiútok nebo kombinovat,“ hledá Šilhavý způsob, jak soupeře potrápit.

Organizátoři, čeští a britští policisté. Praha se připravuje na tisíce fotbalových fanoušků

Číst článek

Proti velkým a silným týmům to zkouší soupeři různě, někdo se, lidově řečeno, pokusí zabetonovat obranu a čeká, jiní zkouší překvapit aktivním pojetím hry.

„Po bitvě je každý generál. Samozřejmě, kdybyste celou dobu bránili a povedlo se vám uhrát třeba remízu 0:0, tak vám každý řekne ‚skvělý bojový výkon‘. Naopak jsme viděli například u Kosova, které se snažilo hrát agresivním stylem, že dalo tři góly, ale dostalo jich pět a dalších pět jich ještě dostat mohlo,“ dává konkrétní příklad ze zápasu Kosova v Anglii záložník Jakub Jankto.

O tom jakou taktiku zvolí trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý v pátek proti Anglii v pražském Edenu, uslyšíte z přímého přenosu Radiožurnálu nebo si, který začne stejně jako kvalifikační utkání ve tři čtvrtě na devět večer.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme