České fotbalisty čeká klíčový zápas kvalifikace proti Kosovu. Využijí ‚kouzlo‘ plzeňského stadionu?

Národní tým nastoupí ve čtvrtek ve 20.45 k zápasu evropské kvalifikace proti Kosovu. V klíčovém utkání si národní tým může zajistit postup šampionát. Potřebuje k tomu zvítězit na stadionu v Plzni, kde se mu v minulosti náramně dařilo.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští reprezentanti slaví gól

Čeští reprezentanti slaví gól | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Jiří Baxa dohlíží na plzeňském stadionu na všechno, co se má dostat k uším fanoušků. Zkouší tak mikrofony pro hráče a trenéry v sále pro reportéry, řídí předzápasový program pro diváky na tribunách tak, aby byly správně slyšet reklamy sponzorů i moderátoři.

Dělá to už desátým rokem, takže byl také u všech zápasů národního týmu v Plni. A už dávno se naučil, že při práci nemůže fandit.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Kouzlo“ plzeňského fotbalového stadionu

„Jakmile začne člověk na této pozici fandit, tak se přehmátne. Vzpomínám si, že se mi podařilo odehrát gólový jingle v momentě, kdy to gól nebyl. Ovšem když se vyhraje, tak jsou rázem všechny chyby zapomenuty,“ popisuje pro Radiožurnál moment, kdy předčasnou oslavou gólu nic nezakřikl.

Ve zrekonstruovaných Štruncových sadech hrál národní tým poprvé před sedmi lety a od té doby zde jen vítězí. Maltu porazil v nakonec neúspěšném boji o světový šampionát 3:1, Island i Kazachstán v následující evropské kvalifikaci shodně 2:1 a pokaždé přitom otáčel skóre. A před dvěma lety vyhrál nad San Marinem 5:0.

Koho do útoku? Trenér Šilhavý se musí poprvé u fotbalové reprezentace obejít bez Schicka

Číst článek

U všech zápasů byl někdejší hráč Viktorie a současný kapitán reprezentace Vladimír Darida. „Návrat do Plzně je pro mě osobně samozřejmě moc příjemný. Na zápas se těším, pocházím odtud a mám tady spoustu kamarádů. Rodina a všichni se přijdou na utkání podívat, takže doufám, že po zápase budeme všichni spokojení a budeme mít dobrou náladu,“ přeje si devětadvacetiletý záložník.

„Stadion, co se týče zvukové stránky, když pomineme ozvučovací zařízení, má skvělou akustiku. I dejme tomu 30 skandujících fanoušků tu udělá skvělou atmosféru. Sám jsem si to i vyzkoušel, když jsem se párkrát dostal na trávník a kotel zrovna fandil, tak mi šel mráz po zádech,“ vyzdvihuje jednu z předností plzeňského stadionu zdejší odborník na práci se zvukem Jiří Baxa.

Stadion ve Štruncových sadech pro zhruba 11 000 diváků by měl být plný i ve čtvrtek, kdy čeští fotbalisté přivítají v důležitém utkání Kosovo. A pokud v něm Češi zvítězí, tak si zajistí kolo před koncem kvalifikace postup na evropský šampionát. Živý přenos z utkání si můžete pustit od 20.45 na Radiožurnálu a sever iROZHLAS.cz nabídne textovou online reportáž.

Stadion FC Viktoria Plzeň ve Štruncových sadech | Zdroj: Profimedia

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme