Čeští fotbalisté si v žebříčku FIFA polepšili na 42. příčku, při losu budou ve třetím koši

Fotbalisté národního týmu si v listopadovém žebříčku reprezentací FIFA polepšili o tři místa a nyní jim patří 42. pozice, o kterou se dělí s Irskem. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého budou při prosincovém losu kvalifikace o postup na mistrovství světa v roce 2022 ve třetím z šesti výkonnostních košů. Žebříčku i nadále kralují Belgie před druhou Francií a třetí Brazílií.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočníci české fotbalové reprezentace Patrik Schick a Zdeněk Ondrášek

Útočníci české fotbalové reprezentace Patrik Schick a Zdeněk Ondrášek | Zdroj: Reuters

Český celek figuruje v žebříčku nejvýše od loňského června, kdy mu patřila 41. pozice. Šilhavého svěřenci odehráli v listopadu poslední tři letošní zápasy.

Nejprve v přípravě prohráli v Německu 0:1 a poté si v závěru Ligy národů připsali dvě domácí vítězství 1:0 nad Izraelem a 2:0 nad Slovenskem. Národní tým díky tomu ve druhém ročníku soutěže vybojoval postup do elitní Ligy A z divize B.

Žebříček podle FIFA:

FIFA kvůli středečnímu úmrtí legendárního Diega Maradony netradičně zveřejnila žebříček až v pátek místo obvyklého čtvrtka. Argentinský míčový kouzelník podlehl v 60 letech infarktu.

Listopadové vydání žebříčku rozhodlo o rozdělení evropských týmů do košů pro los světové kvalifikace, který se uskuteční 7. prosince v Curychu.

Českému celku patří v redukovaném pořadí 24. místo a figuruje tak na čtvrté pozici třetího koše. Prvních pět košů je desetičlenných, nejhorší šestý pak pětičlenný.

Český tým je ve třetím koši spolu s Ruskem, Maďarskem, Irskem, Norskem, Severním Irskem, Islandem, Skotskem, Řeckem a Finskem.

Těmto soupeřům se tak určitě vyhne. Z druhého koše mohou reprezentanti znovu narazit na bývalého federálního partnera Slovensko, které dvakrát porazili v Lize národů.

Přímý postup jen pro vítěze

Los rozdělí týmy do 10 skupin – pět z nich bude mít po šesti mužstvech a dalších pět po pěti. Přímo na šampionát postoupí jen vítězové, celky z druhých příček čeká baráž.

Český tým má solidní šanci, že by si play-off mohl zahrát i v případě, že by v kvalifikaci neskončil do druhého místa. Šilhavého tým by mohl být jedním ze dvou vítězů skupin Ligy národů, kteří se připojí k 10 účastníkům baráže z kvalifikace.

V pořadí vítězů skupin Ligy národů je český celek na sedmém místě za Francií, Belgií, Anglií, Španělskem coby nejlepšími z Ligy A a Walesem a Rakouskem z Ligy B.

Pokud reprezentanti v klasické kvalifikaci skončí nejlépe na nepostupové třetí příčce, budou k účasti v baráži potřebovat, aby aspoň pět z těchto šesti týmů obsadilo nejhůře druhé místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme