Čeští fotbalisté si v žebříčku FIFA polepšili na 42. příčku, při losu budou ve třetím koši

Fotbalisté národního týmu si v listopadovém žebříčku reprezentací FIFA polepšili o tři místa a nyní jim patří 42. pozice, o kterou se dělí s Irskem. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého budou při prosincovém losu kvalifikace o postup na mistrovství světa v roce 2022 ve třetím z šesti výkonnostních košů. Žebříčku i nadále kralují Belgie před druhou Francií a třetí Brazílií.

Tento článek je více než rok starý.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočníci české fotbalové reprezentace Patrik Schick a Zdeněk Ondrášek

Útočníci české fotbalové reprezentace Patrik Schick a Zdeněk Ondrášek | Zdroj: Reuters

Český celek figuruje v žebříčku nejvýše od loňského června, kdy mu patřila 41. pozice. Šilhavého svěřenci odehráli v listopadu poslední tři letošní zápasy.

Nejprve v přípravě prohráli v Německu 0:1 a poté si v závěru Ligy národů připsali dvě domácí vítězství 1:0 nad Izraelem a 2:0 nad Slovenskem. Národní tým díky tomu ve druhém ročníku soutěže vybojoval postup do elitní Ligy A z divize B.

Žebříček podle FIFA:

FIFA kvůli středečnímu úmrtí legendárního Diega Maradony netradičně zveřejnila žebříček až v pátek místo obvyklého čtvrtka. Argentinský míčový kouzelník podlehl v 60 letech infarktu.

Listopadové vydání žebříčku rozhodlo o rozdělení evropských týmů do košů pro los světové kvalifikace, který se uskuteční 7. prosince v Curychu.

Českému celku patří v redukovaném pořadí 24. místo a figuruje tak na čtvrté pozici třetího koše. Prvních pět košů je desetičlenných, nejhorší šestý pak pětičlenný.

Český tým je ve třetím koši spolu s Ruskem, Maďarskem, Irskem, Norskem, Severním Irskem, Islandem, Skotskem, Řeckem a Finskem.

Těmto soupeřům se tak určitě vyhne. Z druhého koše mohou reprezentanti znovu narazit na bývalého federálního partnera Slovensko, které dvakrát porazili v Lize národů.

Přímý postup jen pro vítěze

Los rozdělí týmy do 10 skupin – pět z nich bude mít po šesti mužstvech a dalších pět po pěti. Přímo na šampionát postoupí jen vítězové, celky z druhých příček čeká baráž.

Český tým má solidní šanci, že by si play-off mohl zahrát i v případě, že by v kvalifikaci neskončil do druhého místa. Šilhavého tým by mohl být jedním ze dvou vítězů skupin Ligy národů, kteří se připojí k 10 účastníkům baráže z kvalifikace.

V pořadí vítězů skupin Ligy národů je český celek na sedmém místě za Francií, Belgií, Anglií, Španělskem coby nejlepšími z Ligy A a Walesem a Rakouskem z Ligy B.

Pokud reprezentanti v klasické kvalifikaci skončí nejlépe na nepostupové třetí příčce, budou k účasti v baráži potřebovat, aby aspoň pět z těchto šesti týmů obsadilo nejhůře druhé místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme