Reprezentační nominace pro říjen: návrat Baráka či Vydry, ve výběru poprvé Petrášek hrající v Polsku

V nominaci české fotbalové reprezentace na říjnové zápasy na Kypru, v Izraeli a ve Skotsku je překvapivě nováček obránce Tomáš Petrášek z polského týmu Raków Čenstochová. Do národního celku se po delší době vracejí záložník Antonín Barák a útočník Matěj Vydra. Trenér Jaroslav Šilhavý ještě dodatečně povolá dva až tři hráče.

Praha (Aktualizováno: 12:26 30. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté reprezentace slaví gól do sítě Slovenska

Fotbalisté reprezentace slaví gól do sítě Slovenska | Zdroj: Reuters

V říjnovém termínu se kvůli dlouhé koronavirové pauze v první polovině roku budou nezvykle hrát tři reprezentační zápasy místo tradičních dvou.

První reprezentační zápasy žebříčkem příliš nezamíchaly, čeští fotbalisté jsou v páté desítce

Číst článek

Příští středu se nejprve český tým představí v přípravě na Kypru a pak nastoupí ke dvěma venkovním duelům Ligy národů. Nejprve bude hrát 11. října v Izraeli a 14. října ve Skotsku.

Po zářijových úvodních zápasech Ligy B, která je druhou ze čtyř úrovní soutěže, mají Šilhavého svěřenci na kontě výhru a porážku. Nejprve zvítězili na Slovensku 3:1, kvůli pozitivnímu testu na koronavirus u dvou členů realizačního týmu ale muselo být mužstvo následně rozpuštěno.

Narychlo složený improvizovaný výběr z hráčů českých klubů a plný nováčků poté podlehl pod vedením dočasného kouče Davida Holoubka Skotsku 1:2.

Novic Petrášek

Osmadvacetiletý Petrášek byl v hledáčku národního týmu už delší dobu. V Čenstochové se coby obránce prosazuje i střelecky – v minulém ročníku tamní ligy dal šest branek, o sezonu dříve dokonce osm.

„Už jsme ho sledovali několik zápasů. Ještě, než vznikla první vlna pandemie, už jsme měli za ním naplánovanou jízdu. Nakonec k tomu nedošlo. Přesvědčuje i střelecky, ač hraje středního obránce. Je to kvalitní hráč, výborný ve fyzických parametrech. Uvidíme, jak si řekne o místo dál,“ řekl Šilhavý na tiskové konferenci.

Barák, který od nové sezony hostuje ve Veroně, se vrací do národního mužstva po dvou letech, Vydra z Burnley hrál za reprezentaci naposledy v vloni v březnu.

„Tito hráči s námi tady delší čas nebyli. Matěj si vydobyl místo v Burnley a stejně tak Tonda se posunul na hostování do Verony. Hrají pravidelně, takže i z tohoto pohledu jim chceme dát prostor, abychom je po dlouhé době viděli. Víme, jací jsou to hráči,“ uvedl Šilhavý.

Návrat Hovorky

Ve výběru nechybí osmnáctiletý mladík ze Sparty Adam Hložek, který v září absolvoval premiéru v národním A-týmu a stal se historicky nejmladším hráčem české reprezentace. Vrací se také uzdravený obránce David Hovorka, jenž už v nominaci dvakrát byl, ale start si ještě nepřipsal. Spolu s ním povolal Šilhavý šest hráčů z mistrovské Slavie.

Trenér měl tentokrát na výběr z několika útočníků, kteří mají velmi dobrou formu. Nakonec zvolil trio Vydra, Patrik Schick a Michael Krmenčík, na novou posilu Plzně Zdeňka Ondráška se zatím nedostalo.

„Můžeme si teď z útočníků vybírat, mají kvalitu. Jenom dobře. Věřím tomu, že to takhle bude pokračovat a budeme moct vybírat i v březnu, a hlavně na mistrovství Evropy,“ řekl Šilhavý. „Patrik Schick nemohl hrát na zářijovém srazu, už je k dispozici. Se Zdeňkem Ondráškem jsme se domlouvali, že mu chceme dát čas na aklimatizaci,“ dodal Šilhavý.

Sraz začne v pondělí

Tým se sejde v pondělí v Praze a během srazu bude dodržovat mimořádná hygienická opatření včetně několika testů na covid-19. Hned v úterý dopoledne mužstvo odletí na Kypr. Konečná nominace bude mít 26 jmen. „Kdyby někdo vypadl kvůli covidu. Proto nás pojede víc,“ uvedl Šilhavý.

Český celek po úvodních dvou kolech Ligy národů ztrácí bod na vedoucí Skotsko. Vítěz skupiny postoupí do nejvyšší Ligy A. Liga národů dává týmům dodatečnou šanci zabojovat o účast na velkých akcích a je také rozhodující pro rozdělení do košů při losu kvalifikace.

„Budeme se snažit oba říjnové zápasy vyhrát, i když hlavně Izrael je velice silné mužstvo, disciplinované. Až jsem byl překvapený, když jsme ho sledovali. Jestliže chceme pomýšlet na vítězství (ve skupině), je potřeba, abychom bodovali v obou zápasech,“ řekl Šilhavý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme