Estonci šli nahoru, varuje asistent trenéra Chytrý. Wales do klíčového utkání s Belgií půjde bez Balea

Čeští fotbalisté v úvodu kvalifikace mistrovství světa zvítězili na neutrální půdě nad Estonskem vysoko 6:2, v úterní domácí odvetě ale asistent trenéra Jiří Chytrý očekává náročnější zápas. Soupeř se podle něj v poslední době výkonnostně hodně zvedl. Češi budou bojovat o posun na druhé místo ve skupině E a výhodnější pozici do play-off. Tu ovlivní i výsledek utkání Walesu s Belgií, v základní sestavě domácích ale bude chybět Gareth Bale.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asistent trenéra české fotbalové reprezentace Jiří Chytrý

Asistent trenéra české fotbalové reprezentace Jiří Chytrý | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Poslední výsledky Estonska ukazují, že šli výkonnostně hodně nahoru. Dokázali odehrát dobrá utkání s účastníky Eura. V přípravě porazili Finsko 1:0, se Švédskem prohráli 0:1, ve dvojzápase s Walesem uhráli remízu a porážku taky jen o gól. Takže výsledky jasně ukazují, že nás čeká velice těžké utkání. Budeme muset pracovat a udržet koncentraci po celé utkání,“ řekl na tiskové konferenci Chytrý, který zastupuje hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého, jenž má koronavirus.

Čeští fotbalisté mají jisté play-off o postup do Kataru. Šampionát si zajistily Francie a Belgie

Číst článek

„Hlavní síla Estonska je v organizaci hry, která je velice dobrá. Jsou fyzicky vyspělí a velice zdatní, dokážou pracovat po celé utkání. Jsou velmi nebezpeční, mají jednoduchý přechod do útoku. Útočníci Anier, Sorga či Sappinen se dokážou prosadit. Dokázali dát Belgii ve dvou zápasech tři góly. Velice nebezpeční jsou také ze standardek. My si chceme vynutit převahu, dominovat na míči a dostávat se do šancí,“ doplnil Chytrý.

Jeho tým už o víkendu získal jistotu účasti v březnovém play off, kam by v případě, že skončí v kvalifikaci až třetí v tabulce, prošel jako jeden ze dvou vítězů skupin Ligy národů. Češi ještě neztratili naději na druhé místo, které může znamenat nasazení pro semifinále baráže, byť podle aktuálního vývoje spíše budou nenasazeni.

O sestavě už jsou trenéři rozhodnuti, Chytrý ale konkrétnější nebyl. Kvůli zranění během srazu vypadl stoper Kalas, který už nehrál při vítězství 7:0 ve čtvrtečním přípravném utkání s Kuvajtem v Olomouci.

Klíčový zápas před prázdným stadionem. Nizozemský trenér Van Gaal kritizuje vládu kvůli opatřením

Číst článek

„Je to nepříjemné, protože už na začátku srazu jsme avizovali, že Tomáš bude lídrem obrany a s ním bude hrát jeden z dvojice Brabec a Zima. Situace je prostě teď taková. Věřím, že to kluci zvládnou dobře. Je dobře, že aspoň spolu odehráli přípravné utkání s Kuvajtem. Věřím, že si povedou stejně dobře v úterý,“ dodal Chytrý.

Wales bez Balea

Důležité utkání pro český tým se bude hrát i v Cardiffu. Druhý tým skupiny E Wales tam totiž vyzve Belgičany, kteří už mají postup na světový šampionát jistý. Pokud domácí prohrají a Češi vyhrají o více než dva góly, na druhé místo, které slibuje výhodnější nasazení pro play-off, se posune výběr trenéra Šilhavého.

Do karet českému výběru může hrát fakt, že největší hvězda Walesu Gareth Bale v základní sestavě proti Belgii nenastoupí. Kvůli zranění začne tahoun „Draků utkání na lavičce.

„Věděli jsme to už před začátkem reprezentačního srazu. V plánu byl první poločas proti Bělorusku a pak možná pár minut proti Belgii. To se ale rozhodne až těsně před zápasem,“ citoval Page server BBC.

ČTK, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme