Ligoví trenéři si začínají zvykat na nové pravidlo, častějším střídáním hlavně šetří síly

Po více než dvouměsíční pauze se fotbalová liga rozjela v rychlém tempu, každý týden se hrají dvě kola. Právě proto se upravila pravidla a týmy smí během utkání vystřídat až pět hráčů. Ligoví trenéři v Česku si na tuhle možnost sice ještě trošku zvykají, ale snaží se ji využívat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střídání (ilustrační foto)

Střídání (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Jednoznačně to kvituji. Momentálně nám to pomohlo zapracovat některé hráče a ušetřit síly. Z hlediska trenéra je to obrovská zbraň, jak změnit průběh hry a ovlivnit taktiku,“ tvrdí trenér fotbalistů Bohemians Luděk Klusáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ligoví trenéři si zvykají na novou možnost pěti střídání. Více v příspěvku Tomáše Petra

Změnu pravidel po koronavirové pauze využil maximálně v obou duelech. Pět změn v obou kolech udělal i trenér Karviné Juraj Jarábek.

„Nevím, jestli je to dobré, pořád je to novinka. My to děláme jen proto, abychom ušetřili síly některých hráčů. Naruší se tím ale celá hra, takže s tím musíme být opatrní,“ vysvětloval Jarábek po prohře 1:4 se Spartou.

Čisté konto číslo 18. Kolář překonal Čecha, absolutním rekordmanem samostatné ligy je Blažek

Číst článek

A podobně mluvil také plzeňský kouč Adrián Guľa. Na Spartě při výhře 2:1 střídal jen tři hráče, proti Mladé Boleslavi při vysokém vítězství 7:1 už udělal pět změn.

„Závisí to i na průběhu zápasu, aby hráči do utkání zapadli. Když tam dáte pět lidí, tak je to významný zásah do sestavy,“ uvedl plzeňský kouč.

V prvním kole po koronavirové přestávce ještě šest týmů střídalo klasicky jen třikrát. O víkendu už ale kromě Jablonce změnu pravidel využily všechny ligové kluby. A dokonce více než polovina z nich vystřídala maximální možný počet pěti hráčů.

„Zpočátku jsem k tomu byl skeptický, protože střídání tří hráčů mi přišlo dostačující. Ale když ta možnost je, tak ji využívám. Když se mužstvu nedaří a chcete něco změnit, tak můžete udělat tři střídání o poločase a ještě vám dvě zbydou,“ podotkl teplický trenér Stanislav Hejkal.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme