Zemřel bývalý slovenský fotbalista Buberník, člen slavného stříbrného týmu z mistrovství světa v Chile

V 88 letech zemřel bývalý československý fotbalový reprezentant Titus Buberník, stříbrný medailista z mistrovství světa v roce 1962 v Chile. S národním týmem získal také bronz na prvním evropském šampionátu o dva roky dříve. O jeho úmrtí informoval na svém webu slovenský fotbalový svaz, podle kterého Buberník zemřel v noci na neděli.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý československý fotbalový reprezentant Titus Buberník

Bývalý československý fotbalový reprezentant Titus Buberník | Foto: TASR | Zdroj: Profimedia

„Elegance mu byla vlastní jako dýchání. V životě i ve fotbale, v dresu i v saku právníka, pod basketbalovým košem i v kopačkách. Kdyby ke jménu patřil jednoslovný přívlastek, bylo by to slovo džentlmen,“ napsal slovenský svaz o Buberníkovi, který v dresu československé reprezentace odehrál 23 zápasů a dal pět gólů.

Reagují nová pravidla Zlatého míče na výhru Messiho? ‚Důvodů je víc,‘ říká hlasující novinář Hrabě

Číst článek

Během kariéry nastoupil Buberník k 276 ligovým zápasům. Drtivou většinu z nich (264) odehrál v dresu Červené hviezdy Bratislava (pozdější Inter Bratislava) a v roce 1959 mu pomohl získat titul. 

Vicemistr světa

Za reprezentaci si Buberník zahrál poprvé na mistrovství světa ve Švédsku v roce 1958. O dva roky později se zúčastnil historicky prvního mistrovství Evropy, na kterém československý výběr vybojoval bronz.

V roce 1962 byl členem týmu, který na šampionátu v Chile získal titul vicemistrů světa. On sám však tehdy na hřišti nestrávil ani minutu a své spoluhráče sledoval z lavičky jako náhradník.

Poté, co na konci 60. let zakončil hráčskou kariéru krátkým angažmá v LASK Linec, pracoval Buberník jako právník.

Jako první slovenský hráč získal body v anketě Zlatý míč časopisu France Football, v roce 1959 v ní obsadil 17. místo. Před pěti lety vstoupil do Síně slávy slovenského fotbalu.

Z 22 stříbrných medailistů z Chile žijí Jan Lála, Adolf Scherer, Jozef Štibrányi, Josef Jelínek a Václav Mašek. Držitel Zlatého míče Josef Masopust, největší hvězda tehdejšího výběru, který ve finále podlehl Brazílii 1:3, zemřel v roce 2015.

Chilská parta je zas menší. Odešel tichý a kultivovaný člověk a taky “chilský zpravodaj”. Coby náhradník reportoval Titus Buberník o MS 1962 na pokračování pro Rolnické listy. #RIP

📸 Václav Tvarůžka, Bratislava 2012

17:17 – 27. 03. 2022

10

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme