Chelsea našla nového majitele. Konsorcium Todda Boehlyho za klub zaplatí přes čtyři miliardy liber

Fotbalová Chelsea s největší pravděpodobností našla nového majitele. Klub oznámil, že s konsorciem pod vedením Američana Todda Boehlyho dosáhl dohody o prodeji, zaplacená částka by se měla vyšplhat až na 4,25 miliard liber (přes 122 miliard korun). Tým úřadujících vítězů Ligy mistrů se jeho bývalý majitel Roman Abramovič rozhodl prodat po vypuknutí rusko-ukrajinské krize, zanedlouho mu byl v rámci sankcí zmražen majetek ve Velké Británii.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Todd Boehly bude po LA Lakers a LA Dodgers vlastnit podíl i v londýnské Chelsea.

Todd Boehly bude po LA Lakers a LA Dodgers vlastnit podíl i v londýnské Chelsea. | Foto: Mark J. Terrill | Zdroj: ČTK / AP

Chelsea ve vyjádření na webových stránkách oznámila, že 2,5 miliardy liber zaplacených za podíl v klubu, poputuje na zmražené konto ruského podnikatele, odkud následně zamíří na charitativní účely, jak Abramovič dříve sám deklaroval. Jeho úspěšná éra v klubu končí po 19 letech.

Tuchel potvrdil odchod klíčového stopera Rüdigera, Chelsea nemůže kvůli sankcím prodlužovat smlouvy

Číst článek

Do nové éry vstoupí Chelsea pod americkým podnikatelem Boehlym, který je mimo jiné spoluvlastníkem baseballového týmu Los Angeles Dodgers a basketbalových Los Angeles Lakers. Konsorcium, které zastupuje, bylo dlouhodobě jedním z favoritů na získání práva k odkupu anglického celku.

Mezi investory jsou také americká PR manažerka Barbara Charoneová, britský byznysmen Jonathan Goldstein a britský novinář Daniel Finkelstein.

Boehly a další investoři nyní budou čekat na schválení od samotné nejvyšší anglické fotbalové ligy Premier League a britských úřadů. Podle klubu bude prodej finalizován koncem května.

Tehdy má Chelsea zároveň vypršet platnost speciální licence, kterou poskytla britská vláda, aby klub mohl i přes zmražení prostředků Romana Abramoviče dále fungovat. Kromě částky za podíl v Chelsea mají noví majitelé investovat do infrastruktury klubu dalších 1,75 miliardy liber (asi 50 miliard korun).

„Mít určitou jistotu je důležité. Můžete se pak lépe rozhodovat, být aktivní a konat. Je to něco, na co jsme čekali, dosud jsme mohli buď jen reagovat na okolnosti, nebo jsme dokonce nemohli dělat nic,“ okomentoval situaci na tiskové konferenci kouč Thomas Tuchel.

Jeho tým situace kolem Romana Abramoviče silně zasáhla. Chelsea nemohla prodávat nové lístky na své zápasy a zároveň nemohla uzavírat žádné nové smlouvy. Zřejmě i kvůli tomu se jí nepodařilo dosáhnout dohody se stoperem Antoniem Rüdigerem, který oznámil, že po sezoně jako volný hráč odejde. S novým majitelem může anglický klub opět začít být aktivní na přestupovém trhu.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme