Koronavirus, zranění, odložené zápasy. ‚Nutí nás hrát pořád dál, není to fér,‘ stěžuje si Tuchel

Vánoční období v Premier League bývá každoročně jedním z vrcholů fotbalové sezony, letos po něm ale zůstane hořká pachuť. Koronavirem a zraněními zdecimované týmy odkládají zápasy a našlapaný program absolvují mnohdy s torzem ideální sestavy. Situace je podle mnohých trenérů neúnosná, naposledy se do vedení soutěže pustil kouč Chelsea Thomas Tuchel.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouč Chelsea Thomas Tuchel

Kouč Chelsea Thomas Tuchel | Foto: DAVID KLEIN | Zdroj: Reuters

„Rozhodnutí dělají lidé od zeleného stolu, z kanceláří. Nutí nás hrát pořád dál, i když máme covid v týmu, přibývají nám zranění. A bude to pokračovat, není to fér,“ citoval Tuchela server BBC po nedělním vítězství 3:1 na hřišti Aston Villy.

V Anglii o sváteční fotbal nepřijdou, Premier League bude pokračovat navzdory koronaviru

Číst článek

Chelsea žádala kvůli marodce a koronavirové nákaze už o odložení utkání s Wolverhamptonem, Premier League jí ale nevyhovělo, ačkoliv další týmy v podobné situaci uspěly. Vedení soutěže chce jednotlivé případy týmů posuzovat individuálně, plošné zastavení ligy se ani navzdory zhoršující se pandemické situaci ve Velké Británii neplánuje.

„Moji hráči předvádí za současné situace neuvěřitelné výkony, ale mám o ně starost. Jsme nucení přetěžovat hráče. Už nedělám změny v sestavě z taktických důvodů, střídáme už jenom kvůli zranění,“ poznamenal Tuchel.

V utkání ve Villa Parku navíc přišel kvůli zranění o stopera Thiaga Silvu a záložníka N'Gola Kantého.

„Nechráníme dostatečně zdraví hráčů. Jsme jediná liga, která v této době znovu zrušila pravidlo o pěti střídáních. Bohužel si myslím, že je nulová šance, že se něco změní,“ dodal německý kouč.

Dlouhodobá kritika

Pět střídání zavedly evropské soutěže kvůli zhuštěnému programu během pandemie, Premier League se ale jako jediná elitní liga vrátila ke tradičním třem střídáním. Po opětovné změně přitom volají i další trenéři z anglické nejvyšší soutěže.

Od branky z půlky hřiště po druhého nejlepšího střelce Bundesligy. Schick má za sebou úspěšný rok

Číst článek

Vánoční program je v Anglii tradičně nabitý, situaci navíc komplikuje množství nakažených hráčů v klubech Premier League. Během prosince už liga zrušila 15 prvoligových duelů, další se odkládají v nižších soutěžích.

Mezi největší kritiky našlapaného programu patří trenér Liverpoolu Jürgen Klopp. „O ochraně zdraví hráčů nemluvím pouze dnes, zdůrazňuju to neustále posledních šest let. A kdyby to něčemu pomáhalo, tak to říkám ještě častěji. Bohužel jsou z toho sice vždycky titulky v novinách, ale odpovědným lidem se to asi nedonese,“ zlobil se Klopp minulý týden po čtvrtfinále Ligového poháru.

V podobném duchu se nedávno vyjádřil i kouč ligového lídra Manchesteru City Pep Guardiola, trenér Leicesteru Brendan Rodgers a mnozí další.

Některé týmy čeká během měsíce až deset soutěžních duelů. Zástupci klubů ale před týdnem odsouhlasili pokračování soutěže. Týmy by měly hrát, pokud budou mít alespoň 13 hráčů do pole a brankáře.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme