Spory o nejlepšího střelce historie. Ronaldo na čele statistik stíhá Bicana, víc uvádí i Pelé s Romáriem

Je to jedna z otázek, která dělí sportovní svět – kdo byl nejlepším fotbalistou všech dob? Odpovědi se často opírají o jména, která kralují střeleckým tabulkám. Jenže, kdo je tím opravdu nejlepším kanonýrem historie? Statistiky se rozcházejí.

Turín/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo | Foto: Massimo Pinca | Zdroj: Reuters

Nejčastěji skloňovaným fotbalistou je v posledních dnech Cristiano Ronaldo. Pětatřicetiletá portugalská superstar vstřelila ve víkendovém zápase italské ligy Juventusu se Sassuolem svůj 759. soutěžní gól.

Messi 644. gólem překonal Pelého rekord. Zraněný Vaclík se ve Španělsku na hřiště nedostal

Číst článek

Pětinásobný držitel Zlatého míče se začal do historických tabulek zapisovat počátkem nového tisíciletí. Jeho čísla jsou tak velmi dobře dohledatelná – pět branek v mateřském Sportingu Lisabon, 118 za Manchester United, 450 v Realu Madrid, 84 při aktuálním působení v turínském Juventusu a 102 za reprezentaci.

Složitější to mají statistikové u velkých fotbalistů, kteří zářili v průběhu minulého století. Podle organizace Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF), která mapuje fotbalové statistiky, je v čele žebříčku Josef Bican s 805 brankami. Za ním se nachází Brazilec Romário se 772 přesnými zásahy a až třetí je jeho krajan Pelé na 767 gólech.

Právě čísla Bicana a Pelého nejsou stoprocentně podložená a jejich ověření již zřejmě nebude nikdy možné.

Most official goals scored for club and country in football history:

◉ Josef Bican (759)
◉ Cristiano Ronaldo (759)
◎ Pelé (757)

Cristiano Ronaldo is now level with Josef Bican.

22:51 – 10. 01. 2021

2444 12744

Zastavme se u Bicana, fotbalisty česko-rakouského původu. Ten měl mezi lety 1931-55 vstřelit 805 branek, část z nich ale dal za rezervu Rapidu Vídeň a také amatérské oddíly nebo v neoficiálních utkáních, což „sráží“ jeho výsledný počin na 759 gólů. RSSSF ale naopak chybí některá data, jako například Bicanovy statistiky z roku 1952, kdy nastupoval za druholigový Hradec Králové.

Také u Pelého často najdeme jinou cifru. Sám bývalý fotbalista na instagramu uvádí číslo 1283 s dovětkem „Nejlepší střelec všech dob“. Bez přátelských a neoficiálních duelů se ale statistiky za brazilský Santos, New York Cosmos a reprezentaci shodují na zmíněných 767 trefách.

I Romário už se chlubil lepším zápisem. Na sklonku kariéry v roce 2007 oslavil branku s číslem 1000, podle BBC se ale znovu jedná o součet soutěžních zápasů s těmi přátelskými.

S jistotou tak lze srovnat Ronalda s jiným velikánem posledních let, Lionelem Messim. Špílmachr Barcelony a argentinského národního týmu za Portugalcem zaostává o 40 přesných zásahů.

wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme