Místo sponzorů kritické vzkazy. Fotbalisté Dánska chtějí nadále upozorňovat na lidská práva v Kataru

Dánští fotbalisté budou mít příští rok na mistrovství světa v Kataru na svém tréninkovém oblečení hesla týkající se lidských práv. Pořadatelská země šampionátu čelí kritice kvůli diskriminačním zákonům a špatným pracovním podmínkám zahraničních dělníků, kteří se podílejí na přípravě turnaje.

Kodaň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Dánska v dresech s kritickým vzkazem vůči Kataru

Fotbalisté Dánska v dresech s kritickým vzkazem vůči Kataru | Zdroj: Profimedia

Dánská fotbalová federace (DBU) uvedla, že dva sponzoři upustí od propagace své značky na tréninkovém oblečení a dají prostor kritickým vzkazům.

DBU chce také minimalizovat množství cest realizačního týmu a partnerů do Kataru, aby „účast na finálovém turnaji byla čistě o sportu a ne o propagaci akcí organizátora MS“.

Vítězové a poražení kvalifikace mistrovství světa: švýcarská radost, skotská naděje a zklamaní Italové

Číst článek

„DBU je mimořádně kritická k mistrovství světa v Kataru, ale nyní naši snahu a kritický dialog ještě zintenzivníme, abychom mohli využít situace, že díky účasti na turnaji se můžeme snažit o ještě větší změny v zemi,“ řekl šéf DBU Jacob Jensen.

Federace chce pečlivě vybírat hotel a volit další služby v Kataru, aby se ujistila, že jsou při nich dodržována lidská práva.

Katar získal právo hostit mistrovství světa v roce 2010 při problematické volbě FIFA, která vyvolala podezření z korupce. Důkazy, jež by mohly vést až k odebrání pořadatelství, ale nalezeny nebyly.

Nejkritizovanějším aspektem výběru pořadatele šampionátu je porušování lidských práv, které v asijské zemi probíhá při výstavbě nových stadionů. Jako levná pracovní síla se od roku 2010 podle analýzy The Guardian v Kataru vystřídaly na dva miliony zahraničních dělníků a kvůli špatným životním podmínkám přes 6500 z nich zemřelo.

Evropští fotbalisté na porušování lidských práv v Kataru upozorňují dlouhodobě. Během březnového reprezentačního Dánové společně s dalšími národními týmy oblékly před zápasem speciální dresy s nápisem „Football supports change“ (Fotbal podporuje změnu).

Dresy šly následně do prodeje, vydělané peníze poslal místní svaz přistěhovaleckým dělníkům v Kataru a jejich rodinám.

’FOOTBALL SUPPORTS CHANGE’

Trøjen viser holdets ønske om forandringer for migrantarbejderne i Qatar.

Trøjerne bliver signeret og senere sat til salg. Pengene går til migrantarbejderne og deres pårørende

18:17 – 28. 03. 2021

55 315

ČTK, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme