Maradonův dres spojený s boží rukou a gólem století je v aukci. Rodina ale namítá, že to ‚není ten správný‘

Aukční síň Sotheby´s chce zahájit internetovou dražbu dresu Diega Maradony. Toho dresu, ve kterém Argentinec vstřelil dva nejslavnější góly své kariéry na mistrovství světa v roce 1986. Aukce naplánovaná na 20. dubna se ale komplikuje. Do hry se vložila rodina zesnulého fotbalisty, podle níž si legendární hráč o poločase kvůli horku vyměnil dres a svět tak ohromil v jiném triku, než které je momentálně v dražbě.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavný a kontroverzní gól Diega Maradony proti Anglii ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986, nazývaný „boží ruka“

Slavný a kontroverzní gól Diega Maradony proti Anglii ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986, nazývaný „boží ruka“ | Foto: Bevilacqua Giuliano | Zdroj: Reuters Abaca

Boží ruka a gól století. Tak označují fotbaloví fanoušci dvě nejslavnější branky Diega Maradony. Obě přišly ve stejném zápase, a to ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986. Podle mnohých charakterizují kariéru i život argentinského hráče. Kontroverzní a geniální.

Nejprve si pomohl rukou, rozhodčí si toho nevšiml a Maradona se nepřiznal. Následně předvedl své umění, když prokličkoval celé hřiště, obešel gólmana a skóroval.

Šťastlivec, který si s pozdějším mistrem světa po utkání vyměnil dres, byl anglický záložník Steve Hodge. Tvrdil, že artefakt nikdy neprodá a nechal ho vystavit v Národním fotbalovém muzeu v Manchesteru.

Pak ale změnil názor. Triko putuje do aukční síně. A odhadovaná cena? V přepočtu téměř 120 milionů korun.

Je to opravdu ten dres?

Zhruba dva týdny před dražbou se však objevil problém. Bývalá manželka zesnulého fotbalisty Claudia Villafaneová tvrdí, že Hodge tehdy po zápase dostal Maradonův dres z prvního poločasu, ne z toho „historického“ druhého. A totéž tvrdí Maradonova dcera Dalma.

Loučení s Maradonou: ‚Nesmrtelný génius. Snad si jednou zahrajeme v nebi,’ truchlí Pelé i Ronaldo

Číst článek

V rozhovoru pro rádio Metro uvedla, že její otec se tehdy v poločase převlékl, protože na Aztéckém stadionu v mexickém hlavním městě bylo vedro. A Dalma Maradonová prý ví, ale nepoví, kdo je majitelem toho dresu z druhého poločasu.

Co na to aukční síň? Sotheby's prohlásila, že pravost dresu ověřila technologií „photo match“ a že prozkoumala veškeré detaily. Trvá na tom, že je to dres z druhého poločasu. I proto, že byl dvacet let v muzeu a za tu dobu nikdo jeho pravost nezpochybnil. 

Maradonovu bývalou ženu to ale nepřesvědčilo. Argentinskému deníku Clarín taky řekla, že přece bývalý fotbalista Hodge dres vůbec nemusí prodávat, že peníze nepotřebuje – leda by chtěl výtěžek za prodej dát na charitu.

apr, hbe Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme