Vřava mezi fanoušky Dinama Záhřeb a Crvené Zvezdy v roce 1990 předznamenala válku v Jugoslávii

Utkání fotbalové ligy mezi domácím Dinamem Záhřeb a Crvenou Zvezdou Bělehrad, které bylo na stadionu Maksimir na programu 13. května 1990, vstoupilo do historie jako jedna z předeher válek v někdejší Jugoslávii. Ze zápasu se stačilo odehrát jen zhruba deset minut, když se radikální příznivci bělehradského klubu na tribunách vydali za nečinného přihlížení policie směrem k záhřebským fanouškům. Vypukla vřava, která si vyžádala desítky zraněných.

Záhřeb/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápas se konal v napjatém období velkých politických změn. Jen o pár dní dříve skončily v Chorvatsku první svobodné volby, které vyhrálo nacionalistické Chorvatské demokratické společenství (HDZ) v čele s někdejším Titovým generálem Franjem Tudjmanem.

Sílící volání po uvolnění federace ale v Bělehradě vyvolávalo nevoli u politiků i mezi radikály. Mezi nimi byl také kriminálník a vůdce fanoušků Crvené zvezdy Željko Ražnatović zvaný Arkan, který později neblaze proslul hlavně v Bosně.

Genk ani Dinamo Záhřeb nemají zvučná jména, v mnohém si jsou ale kluby podobné

Číst článek

Nepokoje v Záhřebu začaly už kolem poledne, tedy šest hodin před plánovaným výkopem. Bělehradští fanoušci cestující vlakem zatáhli nedaleko centra města za záchrannou brzdu a nečekaně se vydali do ulic. Tam se jim milicionáři (jak se tehdy jmenovali v Jugoslávii policisté) většinou marně snažili zabránit v ničení výloh nebo tramvají. Nakonec se ale tři tisícovky rozkurážených radikálů podařilo nasměrovat ke stadionu, kde se na prestižním ligovém derby čekalo až 20 000 lidí.

Rychle bylo jasné, že rowdies obou stran neskončí jen u skandování nesnášenlivých pokřiků „Srby na vrby“ nebo „Zabijeme Tudjmana“. Už před zápasem létaly vzduchem kameny nebo kusy betonu a v 11. minutě tvrdé jádro bělehradských fandů napadlo obyčejné fandy Dinama. Snahu záhřebských Bad Boys Blus o odvetu se pokusila hned v zárodku zastavit milice za použití obušků i slzného plynu, ovšem fanoušků byla velká přesila. Násilí se z tribun nakonec přesunulo na trávník.

Zatímco hráči Crvené zvezdy se ukryli v kabinách, několik fotbalistů Dinama se zapojilo do bitek. Slávu mezi chorvatskými fanoušky (a nenávist u srbských) si vysloužil Zvonimir Boban, kterého fotograf zachytil v okamžiku, kdy nakopává zasahujícího policistu. Nepokoje na stadionu se nakonec podařilo potlačit až po více než hodině posíleným pořádkovým silám. Výsledkem byly podle odhadů dvě stovky zraněných, mezi nimi dva pobodaní a jeden postřelený. Jen se štěstím tehdy nikdo nezemřel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme