Rusko pouští koronaviru navzdory fanoušky na stadiony. Na fotbalovou Ligu mistrů přišlo 16 tisíc lidí

Ruský ministr sportu Oleg Matytsin prohlásil, že navzdory stále rostoucímu počtu nakažených budou v zemi i nadále chodit diváci na fotbal. Na prestižní zápasy Ligy Mistrů, či Evropské ligy se tam může vydat i více než deset tisíc diváků.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání Ligy mistrů v Rusku, kde domácí Krasnodar přivítal Chelsea, i s fanoušky

Utkání Ligy mistrů v Rusku, kde domácí Krasnodar přivítal Chelsea, i s fanoušky | Foto: Anton Vaganov | Zdroj: Reuters

„Uděláme všechno možné pro to, aby sport nezůstal bez diváků a aby fotbalová atmosféra nezmizela ze stadionů i našich životů,“ prohlásil Oleg Matytsin pro agenturu TASS.

Český sport zůstává utlumený, rozhodla vláda. Fotbal či mistrovství Evropy v judu musí žádat o výjimky

Číst článek

Situace na evropské fotbalové scéně se přitom změnila poměrně rychle. Ještě v srpnu se pohárová utkání pod Unií evropských fotbalových asociací (UEFA) dohrávala bez diváků.

Od zářijového superpoháru mezi Bayernem Mnichov a Sevillou, hraném v maďarské Budapešti, ale smí na stadiony až třicet procent jeho kapacity. To je maximální limit UEFA, který je ještě snížený nařízeními v daných státech. Před prázdnými tribunami se tak hraje například v Anglii či Německu.

V praxi to znamená, že v Rusku se hraje i s diváky, rekordem je více než 16 tisíc diváků při utkání Ligy mistrů, které svedlo Zenit Petrohrad proti Bruggám. Tamní stadion má ale více než šedesátitisícovou kapacitu.

Češi zatím bez diváků

České kluby v Evropské lize se zatím zápasu před obecenstvem nedočkaly, přestože za sebou už každý mají po jednom venkovním duelu. Zrovna Izrael, Itálie a Srbsko totiž nejsou zeměmi, ve kterých by to momentálně šlo, a tak si Slavia, Sparta i Liberec musí počkat.

Naději vidět diváky na stadionu měli fotbalisté Liberce, na webových stránkách jejich příštího soupeře v Evropské lize, tedy Hoffenheimu, se ale dočtete, že z nařízení vlády budou zápasy v listopadu bez diváků.

Fanoušky v hledišti možná uvidí Sparta a Slavia, protože ve Francii stále platí možnost pustit 5 tisíc diváků na stadion, ale není jisté, jestli to tak bude i za měsíc, kdy se české kluby do Nice, potažmo Lille, vydají.

Martin Charvát, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme