Již deset týmů si zajistilo své místo na Euru. Ve čtvrtek se to podařilo Anglii, Francii, Turecku a Česku

Fotbalisté Anglie v jubilejním 1000. zápase rozstříleli 7:0 Černou Horu a zajistili si místo na mistrovství Evropy. Postup ve čtvrtek oslavili rovněž mistři světa z Francie, Česká republika a také Turecko. Naopak až do posledního kola budou muset o místo na Euru bojovat obhájci titulu Portugalci, přestože deklasovali 6:0 Litvu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Anglie slaví postup na Euro

Fotbalisté Anglie slaví postup na Euro | Foto: Mike Egerton | Zdroj: Reuters

Anglii by sice k postupu stačil i bod, ale domácí tým nedal při sváteční příležitosti ve Wembley soupeři šanci. Díky hattricku kapitána Harryho Kanea vyhrál první poločas 5:0, když všech pět branek nastřílel za úvodních 37 minut. Rychlejších pět gólů dali Angličané naposledy v roce 1946 za 35 minut Nizozemsku.

Série pokračuje. Češi otočili dramatický zápas s Kosovem a po výhře 2:1 postoupili na Euro

Číst článek

Výběr trenéra Garetha Southgatea o dva góly zaostal za nejvyšší soutěžní výhrou a vyhrál šestý ze sedmi kvalifikačních zápasů. Spolu s ním ve čtvrtek oslavila postup na Euro také Česká republika, která Anglii, po senzačním domácím vítězství 2:1, připravila jedinou dosavadní ztrátu v kvalifikaci.

Místo na šampionátu mají v předstihu jisté i Turci díky bezbrankové remíze s Islandem. Tento výsledek na turnaj poslal rovněž mistry světa Francouze ještě před jejich utkáním s Moldavskem. V něm evropští vicemistři sice od deváté minuty prohrávali, ale ještě do přestávky srovnal Raphaël Varane a výhru z penalty zajistil v 79. minutě Olivier Giroud.

Portugalsko k vysoké výhře nasměroval třemi góly Cristiano Ronaldo, ale protože Srbsko si poradilo 3:2 s Lucemburskem, budou muset mistři Evropy bojovat o postup na evropský šampionát až do posledního kola. Portugalci mají na druhém místě, které jako poslední zajišťuje postup, náskok jednoho bodu právě před Srbskem.

Výhoda je ale na straně výběru trenéra Fernanda Santose. Posledním soupeřem Portugalska bude totiž Lucembursko, které prohrálo poslední čtyři zápasy. Srbové nastoupí proti dosud neporaženému lídrovi skupiny B Ukrajině.

Jisté místo na Euru má již deset týmů. Ve čtvrtek si zajistily postup Turecko, Francie, Anglie a Česká republika, už dříve ho mohly slavit Belgie, Itálie, Polsko, Rusko, Španělsko a Ukrajina. Šampionát se uskuteční příští rok na přelomu června a července ve dvanácti evropských zemích.

Kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2020:

Skupina A:
Londýn: Anglie - Černá Hora 7:0 (5:0)
Branky: 19., 24. a 37. Kane, 11. Oxlade-Chamberlain, 30. Rashford, 66. vlastní Šofronac, 84. Abraham.

Plzeň: ČR - Kosovo 2:1 (0:0)
Branky: 71. Král, 79. Čelůstka - 50. Nuhiu. 

Skupina B:
Faro: Portugalsko - Litva 6:0 (2:0)
Branky: 7. z pen., 22. a 65. Ronaldo, 52. Pizzi, 56. Paciencia, 63. Silva.

Bělehrad: Srbsko - Lucembursko 3:2 (2:0)
Branky: 11. a 43. Mitrovič, 70. Radonjič - 54. Rodrigues, 75. Turpel.

Skupina H:
Istanbul: Turecko - Island 0:0

Saint-Denis: Francie - Moldavsko 2:1 (1:1)
Branky: 35. Varane, 79. Giroud z pen. - 9. Rata.

Elbasan: Albánie - Andorra 2:2 (1:1)
Branky: 6. Balaj, 55. Manaj - 18. a 48. Martínez.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme