Zlomová půlminuta. Jak Vaclík zachránil Čechy a De Ligt oslabil Nizozemce

Jak málo chybělo a všechno mohlo být úplně jinak. Rozhodující moment osmifinálového zápasu Česka s Nizozemskem na fotbalovém Euru přišel krátce po přestávce - nejdřív Tomáš Vaclík fantastickým zákrokem zastavil unikajícího Donyella Malena a hned vzápětí na druhé straně zahrál rukou De Ligt a dostal červenou kartu. Oba okamžiky nedělilo ani půl minuty.

Tento článek je více než rok starý.

Budapešť Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Vaclík skvělým zákrokem zastavuje Donyella Malena.

Tomáš Vaclík skvělým zákrokem zastavuje Donyella Malena. | Foto: Attila Kisbenedek | Zdroj: ČTK / AP

Běžela 52. minuta osmifinálové bitvy. Donyell Malen obešel dva české hráče a rázem běžel na českého brankáře Vaclíka. Chtěl mu udělat kličku, jenže český gólman jeho úmysl vystihl a míč mu zpod kopaček sebral. Chyběly centimetry a nizozemský fotbalista by střílel do prázdné brány.

Češi si na Euru poradili s favorizovaným Nizozemskem a po vítězství 2:0 je čeká čtvrtfinále

Číst článek

Místo toho ale přišel český protiútok, na jehož konci v souboji s Patrikem Schickem podklouzl nizozemský obránce Matthijs de Ligt a zahrál úmyslně rukou. Od Vaclíkova zákroku uběhlo nějakých 27 sekund.

Ruský rozhodčí Karasjov nejdřív ukázal De Ligtovi jen žlutou kartu, po zhlédnutí videa ale musel přitvrdit a vytasil rovnou červenou.

Mimochodem, nizozemský tým v historii Eura dostal čtyři červené karty - dvě v zápasech proti Československu a dvě proti Česku. Naposledy se tak stalo na Euru 2004, když musel ze hřiště Heitinga. Nedvěd a spol. pak v památném zápase porazili svého soupeře 3:2.

„Člověk se trošku zalekne, když soupeř dostane červenou, na to není připravený. Ale do pěti minut jsme se srovnali a už pak Holanďany nepustili do žádné velké šance,“ říkal po zápase šťastný Pavel Kadeřábek, který zaskočil na levém kraji obrany za Jana Bořila.

Češi si s nabídnutou přesilovkou opravdu poradili výborně. Nejdřív se hrdina utkání Tomáš Holeš prosadil po Kalasově zpětné nabídce po standardní situaci a o chvíli později slávistický záložník nahrál na druhý gól Patriku Schickovi.

Výhra 2:0 znamená postup do čtvrtfinále a zároveň první úspěch ve vyřazovacím zápase na velkém turnaji od Eura 2004, kdy Češi ve čtvrtfinále vyřadili Dány. A právě s Dány si to rozdají ve čtvrtfinále i tentokrát. 

📸 Vaclík denies Malen 😮

#EURO2020

19:17 – 27. 06. 2021

140 1385

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme