Čeští fotbalisté znají osmifinálového soupeře, v Budapešti vyzvou dosud stoprocentní Nizozemce

Nizozemsko, neděle 27. června od 18.00, Puskás Aréna v Budapešti. Česká reprezentace konečně zná výsledek postupového rébusu na fotbalovém Euru. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v osmifinále vyzvou vítěze skupiny C, dosud stoprocentní výběr Oranjes.

Praha (Aktualizováno: 20:36 23. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík

Brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík | Foto: CARL RECINE | Zdroj: Reuters

Rozuzlení přinesly trochu nečekaně už středeční výsledky skupiny E. Slovensko podlehlo Španělsku vysoko 0:5 a propadlo se v tabulce „třetích“ týmů na poslední pozici. Postup do osmifinále tak slaví navzdory zápornému skóre jiný tříbodový celek Ukrajina.

Neúplná tabulka třetích míst

  1. ↑ Česko, 4 body (skóre +1)
  2. ↑ Švýcarsko, 4 body (-1)
  3. ↑ Portugalsko, 3 body (+1)
  4. ↑ Ukrajina, 3 body (-1)
  5. Finsko, 3 body (-2)
  6. Slovensko, 3 body (-5)

V případě shody výsledků v závěrečných utkáních skupiny F mohou ještě proklouznout do play-off Finové. To by ale Portugalci museli prohrát s Francií alespoň o čtyři góly. Druhou a rovněž nepravděpodobnou cestou pro Seveřany je porážka Německa s Maďarskem o čtyři branky a zároveň prohra Portugalska.

Ať už bude kombinace postupujících jakákoliv, na osmifinálovém soupeři českého týmu se nic nezmění.

„Holandsko považujeme za jeden z top týmů i favoritů turnaje. Asi až samotné utkání ukáže, jestli to pro nás byla ta šťastná volba. Věříme, že pokud podáme optimální výkon, jsme ve vyřazovacích bojích schopni čelit každému soupeři,“ řekl v online rozhovoru asistent českého trenéra Jiří Chytrý.

Poprvé na turnaji tak mají reálnou šanci povzbudit národní tým přímo na stadionu i fanoušci z Česka. V Budapešti může být jako v jediném z 11 pořadatelských měst při zápasech Eura zaplněn stadion ze 100 procent.

Kapitánská páska ano, stadion ne. UEFA reaguje na kritiku, představila duhové logo

Číst článek

Kapacita Puskás arény je přes 60 tisíc míst, na dosavadní dva duely domácího výběru dorazilo v obou případech téměř 56 tisíc fanoušků. Při návštěvě Maďarska není vyžadována karanténa, na rozdíl třeba od Skotska, kde sehrála reprezentace úvodní dva duely.

Nizozemci na turnaji zatím třikrát zvítězili - na domácí půdě v Amsterodamu si poradili 3:2 s Ukrajinou, 2:0 s Rakouskem a 3:0 se Severní Makedonií. Nejlepším střelcem týmu je se třemi góly Georginio Wijnaldum, dvě trefy má na kontě útočník Memphis Depay.

Na Euru se oba týmy potkaly dvakrát. V roce 2000 rozhodl o výhře Oranjes penaltový verdikt sudího Colliny a následný gól Franka de Boera. V roce 2004 ale přišla odveta a památný obrat v podání družiny kouče Karla Brücknera. Češi prohrávali už o dvě branky, obrat dokonal v 88. minutě Vladimír Šmicer.

Poslední duely skupiny F začnou v 21.00. Jasno o všech osmifinalistech tak bude krátce před 23. hodinou.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme