Před penaltou dva míče nevadily, později ano. ‚Rozhodčí chybu neudělal,‘ míní ligový sudí Adam

Rozhodčí na fotbalovém Euru zatím slýchali hlavně chválu, v semifinále mezi Anglií a Dánskem ale vzbudil jejich výkon u fanoušků rozpaky. Vítězné trefě Harryho Kanea totiž předcházela dvojitá kontroverze. Před sporným penaltovým faulem se na hřišti objevily dva míče, vzápětí navíc sudí ve zdánlivě podobné situaci hru přerušil. „Myslím, že rozhodčí chybu neudělal, byly to rozdílné momenty,“ řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu sudí Jiří Adam.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raheem Sterling obíhá bránícího Joakima Maehleho i druhý míč a jde si pro penaltový faul

Raheem Sterling obíhá bránícího Joakima Maehleho i druhý míč a jde si pro penaltový faul | Foto: PA/Mark Pain | Zdroj: ČTK

Do konce prvního prodloužení zbývaly tři minuty a viditelně unavení Dánové drželi ve Wembley nerozhodný stav 1:1. Pak se ale Sterling prohnal po pravé straně nejen kolem zkoprnělého Joakima Mähleho, ale k překvapení všech i kolem druhého míče, který se neznámo jak objevil na hrací ploše. Píšťalka Nizozemce Dannyho Makkelieho ale zůstala němá.

„Myslím si, že rozhodčí chybu neudělal. Útočící hráč i obránce byli přesně soustředění na míč, který byl v té chvíli ve hře. Pokud by ten druhý míč nějakým způsobem odvedl pozornost od bránění, tak by pravděpodobně rozhodčí zasáhl. Je to věc názoru, ale za mě to bylo v pořádku,“ řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu dlouholetý ligový sudí Jiří Adam.

Méně faulů, plynulejší hra. Rozhodčí na Euru razí nový metr, Příhoda chce podobný přístup i v české lize

Číst článek

O devět minut později přitom Dány rozlítil moment na polovině hřiště. Tentokrát Makkelie okamžitě přerušil hru, jakmile se po vhazování dánského obránce ocitl na trávníku druhý míč, který přiletěl ze zámezí.

„Přerušuje se ve chvíli, kdy rozhodčí dojde k názoru, že druhý míč ovlivnil hru. Tento moment bych nehodnotil stejně, protože to bylo ve chvíli, kdy došlo k autovému vhazování. Druhý míč přilétl na hřiště těsně po vhazování, tudíž sudí bral balon stále ještě v klidové pozici a chtěl hru pozdržet a situaci vyřešit,“ vysvětlil Adam.

Ale zpět do 102. minuty a k rozhodujícímu momentu semifinálového duelu. Dánové před penaltovou situací sice nepřestali hrát ani s dvěma míči na hřišti, to největší překvapení je ale teprve čekalo.

Mähle ve snaze napravit své zaváhání lehce brknul Sterlingovi do kolena a anglický křídelník s pádem příliš neotálel. Sudí Danny Makkelie ukázal bez váhání na bílý bod, systém VAR jeho rozhodnutí nerozporoval.

Penaltový zákrok Joakima Maehleho na Raheema Sterlinga | Foto: Maurizio Borsari | Zdroj: Reuters

„Ve chvíli, kdy se takový zákrok stane, probíhá komunikace mezi obsluhou systému VAR a rozhodčím, který zřejmě popsal situaci tak, že viděl kontakt mezi bránícím hráčem a Sterlingem, a videorozhodčí to posvětil. Protokol UEFA je nastavený tak, že aby došlo k opravě, musí dojít k závažnému pochybení,“ podotkl Adam.

Anglie tak prošla po vítězství 2:1 do nedělního finále a může získat první velkou trofej od roku 1966, kdy ovládla světový šampionát rovněž na domácí půdě. Utkání o zlato s Itálií odehrají opět ve Wembley a server iROZHLAS.cz ho nabídne od 21.00 v online přenosu. Přímý přenos bude vysílat stanice Radiožurnál Sport.

Vít Moravec, nyc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme