Angličtí fotbalisté čelí po neúspěšném finále rasismu a urážkám. Útoky odsoudil i premiér Johnson

Neúspěšní penaltoví exekutoři z nedělního finále evropského šampionátu čelí na sociálních sítích rasistickým urážkám. Uvedla to Anglická fotbalová asociace, útoky odsoudili i premiér Boris Johnson nebo starosta Londýna Sadiq Khan. Všichni tři neúspěšní střelci Albionu z penaltového rozstřelu jsou tmavé pleti.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zklamaný anglický záložník Jadon Sancho

Zklamaný anglický záložník Jadon Sancho | Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA | Zdroj: Reuters

„Fotbalová asociace důrazně odmítá jakékoliv formy diskriminace a je šokována rasismem, který je směřován vůči některým anglickým hráčům na sociálních sítích. Nemůžeme víc zdůraznit, že nestojíme o podporu od kohokoliv, kdo se prezentuje takovým chováním. Uděláme všechno pro to, abychom podpořili naše hráče a domohli se potrestání viníků,“ uvedla Anglická fotbalová asociace v prohlášení.

Finále Eura provázely násilnosti, fanoušci se snažili dostat na stadion bez vstupenky. Policie zatkla 49 lidí

Číst článek

V penaltovém rozstřelu, který Italové vyhráli 3:2 a stali se po 53 letech evropskými šampiony, neuspěli za Anglii Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka. Na sociálních sítích obdrželi urážky a rasistické poznámky.

„Ve fotbale ani kdekoliv jinde není žádný prostor pro rasismus. Dotyční by měli nést odpovědnost a sociální sítě by takový obsah měly smazat,“ napsal na twitteru starosta Londýna Sadiq Khan. Twitter informoval, že byla odstraněna více než tisícovka tweetů a řada účtů byla zrušena

Případem se zabývá policie. Podporu fotbalistům vyjádřil i premiér Boris Johnson. „Tenhle anglický tým si zaslouží být oslavován jako hrdinové, a ne rasisticky urážen,“ napsal na sociální sítě.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme