Historický úspěch fotbalistů Finska. V kvalifikaci porazili Lichtenštejnsko a poprvé postoupili na Euro

Fotbalisté Finska slaví historický postup na mistrovství Evropy. V domácím utkání devátého kola kvalifikace porazili Lichtenštejnsko 3:0 a doplnili tak Itálii, která už měla jistotu postupu z prvního místa skupiny J. Pošesté v řadě se na Euro kvalifikovali také Švédové, a to díky výhře 2:0 v Rumunsku.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Helsinky (Aktualizováno: 23:55 15. 11. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fin Teemu Pukki (uprostřed) oslavuje svůj gól během kvalifikačního utkání o postup na Euro proti Lichtenštejnsku

Fin Teemu Pukki (uprostřed) oslavuje svůj gól během kvalifikačního utkání o postup na Euro proti Lichtenštejnsku | Foto: Lehtikuva | Zdroj: Reuters

O výhře Finů rozhodl ve 21. minutě Jasse Tuominen. Po přestávce se pak dvakrát prosadil Teemu Pukki, nejdříve v 63. minutě z penalty a o necelou čtvrthodinu později z dorážky vlastní střely.

Série pokračuje. Češi otočili dramatický zápas s Kosovem a po výhře 2:1 postoupili na Euro

Číst článek

Devětadvacetiletý útočník anglického Norwiche dal v kvalifikaci už devět gólů a s 24 brankami se osamostatnil na třetím místě historické střelecké tabulky finské reprezentace.

Švédští fotbalisté se na mistrovství Evropy kvalifikovali pošesté v řadě. Dopomohla jim k tomu v přímém souboji o postup ve skupině F výhra 2:0 v Rumunsku, kterou brankami v prvním poločase zařídili Marcus Berg a Robin Quaison. Největším úspěchem Skandinávců na závěrečném turnaji je třetí místo z Eura 1992, které pořádali.

Jistým vítězem této skupiny je už Španělsko, které deklasovalo Maltu 7:0. Branky dali v první půli Álvaro Morata a Santi Cazorla, po přestávce pálili debutanti Pau Torres a Dani Olmo, na něž navázali Pablo Sarabia, Gerard Moreno a Jesús Navas.

K postupu ze skupiny D se přiblížilo Dánsko. Gibraltar porazilo 6:0 díky dvěma brankám Roberta Skova a Christiana Eriksena, dalšími střelci byli Christian Gytkjaer a Martin Braithwaite. Dánové vedou před posledním zápasem tabulku s náskokem jednoho bodu před Švýcarskem a tří před Irskem, na jehož hřišti kvalifikaci v pondělí zakončí. Švýcaři budou hrát proti Gibraltaru.

Účast na šampionátu, který se premiérově uskuteční ve 12 zemích po celém kontinentu, má po pátku jistou polovina z 24 týmů. Vedle Švédska a Finska to jsou reprezentace České republiky, Anglie, Turecka, Francie, Belgie, Itálie, Polska, Ruska, Španělska a Ukrajiny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme