Lukaku věnoval spoluhráči Eriksenovi svůj gól proti Rusku. ‚Bylo hodně těžké se soustředit.‘

Navzdory emocím ohledně zpráv o kolapsu dánského fotbalisty Christiana Eriksena vstoupili belgičtí reprezentanti do mistrovství Evropy jasnou výhrou nad Ruskem 3:0. O dvě branky se v Petrohradu postaral Romelu Lukaku, jenž je také Eriksenovým týmovým spoluhráčem z Interu Milán. Urostlý útočník mu po utkání svůj výkon i věnoval.

Tento článek je více než rok starý.

Petrohrad (Rusko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romelu Lukaku oslavuje branku do sítě Ruska

Romelu Lukaku oslavuje branku do sítě Ruska | Foto: SOPA Images | Zdroj: Reuters

„Před zápasem bylo hodně slz a bylo těžké se soustředit,“ přiznal v rozhovoru pro belgickou televizi Lukaku. „Pro mě a další kluky jako Toby (Alderweireld), Jan (Vertonghen) nebo Nacer (Chadli), kteří Christiana pamatují z Tottenhamu, to bylo složité. Všichni ho dobře známe. Jsme rádi, že jsme vyhráli, ale naše myšlenky jsou s ním. Věřím, že se z toho zotaví. Jeho děti ho potřebují a my také,“ prohlásil Lukaku.

Během zápasu na Euru zkolaboval Dán Eriksen, do nemocnice byl převezen stabilizovaný. Utkání vyhrálo Finsko

Číst článek

O tom, že atmosféra byla před utkáním po kolapsu Eriksena, kterému život zachránili včas zasahující lékaři i dánští spoluhráči, tíživá, potvrdil i trenér Roberto Martínez. „Sledovali jsme ten zápas naživo a hodně to prožívali. Pět minut na to jsme měli i týmovou poradu, ale nikdo z nás se nechtěl o fotbale bavit. Všichni byli šokovaní a hráči měli slzy v očích. Modlili jsme se, aby z Kodaně přišly dobré zprávy,“ uvedl Martínez.

Po vstupu na hřiště ale byl jeho tým plně koncentrovaný a potvrdil i své postavení aktuální světové jedničky podle žebříčku FIFA. Po chybě v ruské obraně se dostal do vedení už po deseti minutách hry a šťastný střelec Lukaku i zakřičel do kamery: „Chrisi, mám tě rád.“

Kaňkou bylo jen zranění Timothyho Castagneho, který si v průběhu první půle zlomil po souboji oční jamku. Čeká ho operace a turnaj pro něj skončil. Jeho nástupce Thomas Meunier ale podal výborný výkon, přidal do přestávky ještě druhý gól a u dalšího Lukakuova asistoval. „Měl to o to těžší, že přišel jako náhradník, ale jeho výkon byl příkladný. Ukázal skutečnou sílu našeho týmu, v němž každý chápe svou roli. Jsem na kluky hrdý,“ řekl Martínez.

Lukaku dal v 94 reprezentačních startech 62 gólů a jako první dvoubrankový střelec turnaje se dostal do čela tabulky kanonýrů. „Byl to od nás dobrý výkon. Vždycky je těžké zahájit takovýto turnaj dobře. Tým ale byl na hřišti velmi soustředěný a díky tomuto vítězství můžeme ještě nabrat na obrátkách,“ pochvaloval si Martínez.

Belgie - Rusko 3:0. Jeden z favoritů vstoupil do turnaje skvěle, dvakrát se trefil Lukaku

Číst článek

Přestože nemohl ještě počítat se zraněným Kevinem de Bruynem, radost mu udělalo i posledních 20 minut, kdy poslal na hřiště navrátilce Edena Hazarda. "Bylo tam hodně pozitivních věcí a jsem rád, že jsme udrželi i čisté konto. Je skvělé začít turnaj podobným způsobem a vycházet z dobré defenzivy. Mohli jsme přidat ještě víc gólů, ale důležité také je, že jsme žádný nedostali," dodal Martínez.

V dalším zápase čeká Belgičany 17. června právě Dánsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme