Petrohrad, Mnichov, Baku, Řím. Čtvrtfinále si zahrají nováčci i celky, které už Euro vyhrály

Euro už se po osmifinálových bojích rozloučilo s fotbalovými velmocemi, jako je Francie, Německo či Portugalsko. Do konce turnaje zbývá sedm utkání a ve hře o titul zůstává osm týmů, které se v příštích dnech utkají ve čtvrtfinálových zápasech. I přes absenci několika slavných celků mezi nimi najdeme čtyři země, které v minulosti mistrovství Evropy již vyhrály.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Allianz Arena v Mnichově

Allianz Arena v Mnichově | Foto: Diego Delso, delso.photo | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0,©

V úvodním čtvrtfinále se v pátek 2. července od 18 hodin utká Švýcarsko se Španělskem. Hrát se bude v ruském Petrohradu, takže si Švýcaři udrží první místo v nepopulární kategorii týmů, které na Euru nacestovaly nejvíce kilometrů. V ten samý den se v Mnichově od 21 hodin představí Belgie a Itálie.

Osmifinálový šlágr rozhodla anglická ofenzivní esa, postup přes Německo vystřelili Kane se Sterlingem

Číst článek

V sobotu 3. července se dočká výběr Jaroslava Šilhavého. Česká reprezentace se od 18 hodin postaví proti Dánsku, hrát se bude v ázerbájdžánském Baku. Čtvrtfinálový program uzavře v sobotu od 21 hodin Ukrajina s Anglií v Římě. Reprezentace Albionu tak až ve svém pátém zápase na turnaji nebude mít výhodu domácího prostředí ve Wembley.

Historické úspěchy

Československo vyhrálo mistrovství Evropy v roce 1976 a po rozdělení federace si Češi zahrají čtvrtfinále už počtvrté. Kromě nich zbyly na turnaji jen čtyři týmy, které se už v minulosti staly mistry Evropy. 

Nejúspěšnějším celkem je Španělsko se třemi tituly, ten poslední získalo v roce 2012. V roce 1992 si památný triumf připsalo Dánsko, které tehdy na poslední chvíli na šampionátu nahradilo Jugoslávii. A už hodně dlouho čekají na druhé evropské zlato v Itálii, kde se radovali jen v roce 1968.

Všechny zmíněné celky jsou poměrně častými účastníky čtvrtfinálové fáze. Zato úplnými nováčky jsou Švýcaři a Ukrajinci.

Rozpis zápasů čtvrtfinále Eura 2020

2. 7. 18:00 (Petrohrad): Švýcarsko - Španělsko
2. 7. 21:00 (Mnichov): Belgie - Itálie
3.7. 18:00 (Baku): Česká republika - Dánsko
3.7. 21:00 (Řím): Ukrajina - Anglie

Jan Pěruška, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme