Dán Eriksen je ve stabilizovaném stavu. ‚Se srdcem problém nikdy neměl,‘ říká kardiolog

Fotbalista Christian Eriksen zůstává po sobotním kolapsu v zápase mistrovství Evropy s Finskem v nemocnici. Podle dnešního vyjádření dánského svazu je jeho stav stabilizovaný, hráč je při vědomí a komunikuje, čekají ho ale ještě další vyšetření.

Tento článek je více než rok starý.

Kodaň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christian Eriksen

Christian Eriksen | Foto: Stuart Franklin | Zdroj: ČTK / AP

„Dnes ráno jsme s Christianem mluvili. Pozdravoval spoluhráče. Jeho stav je stabilizovaný, zůstane ale hospitalizován kvůli dalším vyšetřením,“ uvedl dánský svaz na oficiálním twitterovém účtu.

Lukaku věnoval spoluhráči Eriksenovi svůj gól proti Rusku. ‚Bylo hodně těžké se soustředit.‘

Číst článek

Eriksenův stav s napětím sledují i šéf Interu Milán Giuseppe Marotta, který se okamžitě spojil s lékařským týmem dánské reprezentace, a kardiolog hráčova bývalého klubu Tottenhamu Sanjay Sharma. Marotta odmítl spekulace, že Eriksen prodělal v Itálii bez příznaků covid-19, což se mohlo podepsat na jeho srdci.

„Neměl covid a nebyl ani očkovaný,“ řekl Marotta televizi Rai Sport. Právo zveřejnit další informace má podle něho jen dánský svaz.

„Ode dne, kdy přišel do klubu, bylo mým úkolem kontrolovat jeho zdravotní stav. Každý rok jsme ho testovali a žádný z výsledků nepoukazoval na srdeční vadu,“ říká kardiolog Sharma. V Tottenhamu působil Eriksen do ledna roku 2020.

Pohled na bezvládně padajícího hráče Sharmu prý ale vyděsil. „Pomyslel jsem si: ‚Bože, je tam něco, co jsme přehlédli?' Ale díval jsem se znovu na všechny výsledky a všechno vypadá naprosto perfektně,“ uvedl pro Mail on Sunday. 

Ohledně Eriksenovy budoucnosti jako profesionálního fotbalisty je však Sharma skeptický.„Eriksen si možná už nikdy profesionálně fotbal nezahraje, vždyť na pár minut prakticky zemřel. Dobrá zpráva je, že je naživu, ta špatná je, že možná bude muset ukončit kariéru,“ sdělil Sky své obavy kardiolog.

Zdravotníci odvážejí Eriksena z hrací plochy | Zdroj: Reuters

Eriksen ze zhroutil ve 43. minutě duelu s Finskem ve chvíli, kdy na něj spoluhráč hodil míč z autu. Záchranáři museli devětadvacetiletému záložníkovi Interu přímo na trávníku poskytnout masáž srdce. Poté ho převezli do nemocnice. To už byla dánská opora při vědomí a před znovuzahájením utkání se spojila se spoluhráči. Dánsko nakonec podlehlo Finům 0:1.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme