Dramatické přestřelky, kuriózní vlastní gól a konec favorita. Šílený den na Euru nabídl čtrnáct branek

Na Euro si diváci sice museli počkat o rok déle, než měli, fotbalisté jim to ale nyní bohatě vynahrazují. Šampionát zatím nabídl skvělé zápasy, krásné góly a dramatické momenty. Dosavadním vrcholem byl osmifinálový hrací den se zápasy Španělsko – Chorvatsko a Francie – Švýcarsko. Padlo neuvěřitelných 14 gólů, francouzský favorit navíc na turnaji končí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcaři slaví postup do čtvrtfinále

Švýcaři slaví postup do čtvrtfinále | Foto: Anthony Bibard | Zdroj: Reuters

Kylian Mbappé hluboce vydechl a rozběhl se k penaltě. Brankář Yann Sommer ale stranu vystihl, ve skoku se natáhl a povedeným zákrokem ukončil francouzské naděje na zisk trofeje. Tento moment uzavřel hrací den, na který fanoušci jen tak nezapomenou.

Čtrnáct branek, dvě prodloužení, penaltový rozstřel, vlastní gól, nádherné fotbalové momenty, góly v posledních minutách a předčasný konec favorita turnaje – to vše v rozmezí několika hodin.

Mbappé selhal v penaltovém rozstřelu a omluvil se fanouškům. Lloris litoval ztraceného vedení

Číst článek

Krásné i kuriózní góly

Žádný ze čtyř týmů nechtěl hrát defenzivní fotbal, a proto si diváci mohli během jednoho dne vychutnat hned čtrnáct branek. Některé z nich se jistě vejdou do výběru nejkrásnějších tref šampionátu, jedna se ale zřejmě zapíše do historie jako nejkurióznější.

Španělský mladík Pedri se po dvaceti minutách zápasu proti Chorvatsku pokusil o malou domů téměř z půlky hřiště. Brankář Unai Simon ale míč neodhadl a po nepovedeném zpracování jen sledoval jak se kutálí do jeho vlastní sítě. Z větší vzdálenosti ještě vlastní gól na evropském šampionátu nepadl.

I druhý gól Chorvatů nebyl všední. Po velkém závaru v malém vápně Španělů musela poprvé v šampionátu zasáhnout technologie hlídající brankovou čáru. Rozhodčí Cüneyt Çakır podle svých hodinek během vteřiny poznal, že se míč po dorážce Mislava Oršiće opravdu ocitl v brance.

Třešničkou fotbalového večera však byl gól Paula Pogby proti Švýcarsku. Záložník Manchesteru United si jedním dotykem zpracoval za vápnem míč a druhým ho krásnou technickou ranou poslal do šibenice brankáře Sommera. 

Dramatické momenty

Fotbalisté Švýcarska a Chorvatska ve skupinové fázi nepředváděli nejpřesvědčivější výkony, i proto do zápasů s Francouzi a Španěly nastupovali jako outsideři. Nezaujaté diváky tak zřejmě příjemně překvapilo, jak vyrovnanou partii se svými soupeři odehráli. 

Je zajímavé, že oba zápasy měly velmi podobný osud: outsider se ujal vedení, následně inkasoval tři branky a v posledních minutách srovnal zdánlivě ztracený zápas na 3:3. Především švýcarské vyrovnání v posledních minutách vzbudilo velké emoce na stadionu i na sociálních sítích. „Toto je šílené. Dnešní dva zápasy byly šílené. Miluji fotbal,“ prohlásil na twitteru bývalý anglický reprezentant Gary Lineker. 

This is nuts. The 2 games today have been nuts. God, I love football.

22:40 – 28. 06. 2021

3146 38160

Na rozdíl od Chorvatů Švýcaři díky skvělému Sommerovi v prodloužení neinkasovali a nakonec favorita přetlačili na penalty. Středoevropané si tak poprvé od roku 1954 zahrají na mezinárodním turnaji čtvrtfinále. Tento historický moment rozpoutal v ulicích Ženevy bouřlivé oslavy.

Nebyl to památný den jen pro Švýcary, ale i pro celý šampionát. Ve vyřazovací fázi nikdy na Euru nepadl za jeden den tak vysoký počet branek.

Na letošním turnaji navíc bylo k vidění už devět vlastních gólů, víc než ve všech předchozích ročnících dohromady. Euro 2020 nenudí, o čemž mohou přesvědčit i poslední dva osmifinálové zápasy. Anglie se v 18.00 utká s Německem a ve 21.00 začíná souboj mezi Švédskem a Ukrajinou.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme