Španělé v prodloužení udolali Chorvaty, o postupu rozhodli při gólové přestřelce díky slepeným gólům

Fotbalisté Španělska postoupili po gólové přestřelce 5:3 s Chorvatskem do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Zápas, který nabídl kuriózní vlastní gól, dospěl až do prodloužení, kdy díky slepeným gólům mezi 100. a 103. minutou Španělé proti úřadujícím vicemistrům světa rozhodli.

Kodaň (Aktualizováno: 0:29 29. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán chorvatské reprezentace Luka Modrič

Kapitán chorvatské reprezentace Luka Modrič | Foto: Laurence Griffiths | Zdroj: Reuters

Zápas začali lépe Španělé, v úvodu měli až 90% držení míče. První výraznější šanci si hráči z Pyrenejského poloostrova vypracovali v 16. minutě, zakončujícího Kokeho ale vychytal brankář Dominik Livaković.

Zápas jsme sledovali v ONLINE reportáži.

Číst článek

Ve 20. minutě ale přišel pro Španěly krutý moment – vlastní branka. Přihrávka osmnáctiletého záložníka Pedriho z necelých 45 metrů zpět k Unai Simónovi byla příliš prudká pro španělského gólmana.

Ten ji jen tečoval za sebe a míč tak odskákal do prázdné brány. Jednalo se o vlastní gól, který byl vstřelen z největší vzdálenosti v historii evropských šampionátů.

Španělsko pak opět tlačilo na Chorvaty a po několika zblokovaných a ztečovaných střelách srovnal ve 38. minutě Pablo Sarabia.

Vlastní gól Španěla Pedriho, po kterém Chorvati vedli:

Obrat se Španělům povedl po změně stran. Hlavičkou se prosadil César Azpilicueta. Pro jednatřicetiletého obránce šlo o první gól v reprezentačním dresu, navíc se nedávný vítěz Ligy mistrů s Chelsea stal nejstarším střelcem Španělů na mistrovství Evropy.

Chorvaté pak mohli srovnat, střely Joška Gvardioly a Andreje Kramariće ale pochytal Simón. Španělé tak pojistili svůj náskok – trefa Álvara Moraty ještě uznaná nebyla kvůli ofsajdu, střela Ferrána Torrese v 77. minutě už ale ano.

Je to jako sen, můj nejlepší zápas v životě, raduje se Holeš po ‚famózním‘ výkonu proti Nizozemsku

Číst článek

Chorvaté se v závěru zápasu ještě dokázali zmobilizovat a v 85. minutě jim dal naději Mislav Oršić, který dotlačil míč za brankovou čáru po závaru na malém brankovišti Španělska.

A na Oršiće, jehož gól ještě rozhodčímu Cuneytu Cakirovi potvrdila technologie v hodinkách, nakonec ve druhé nastavené minutě navázal Mario Pašalić.

Do prodloužení vstoupily oba týmy velmi aktivně a šance byly před oběma brankáři. V úvodu lepší Chorvaté ale nevyužili příležitostí Oršiće nebo Kramariće a následně kapitulovali.

Z rychlých kontrů se nejprve ve 100. minutě trefil Morata a chvíli po něm i Mikel Oyarzabal. Ve druhé polovině prodloužení sice fotbalisté z Balkánského poloostrova opět zatlačili na svého soupeře, ke snížení se už ale nedostali. Španělé naopak nevyužili další šance Moraty a Daniho Olma.

Svěřenci trenéra Luise Enriqueho se dostali mezi nejlepších osm týmů soutěže po devíti letech a ve čtvrtfinále narazí 2. července na Švýcarsko, které zdolalo Francii na penalty.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Osmifinále (Kodaň):
Chorvatsko - Španělsko 3:5 po prodloužení (3:3, 1:1)
Branky: 20. vlastní Pedri, 85. Oršič, 90.+2 Pašalič - 38. Sarabia, 57. Azpilicueta, 77. F. Torres, 100. Morata, 103. Oyarzabal. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Dankert (video, Něm.). ŽK: Brozovič, Čaleta-Car (oba Chor.). Diváci: omezený počet

wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme