Turci prohráli se Švýcarskem a končí na Euru bez bodu, Švýcaři živí naději na osmifinále

Hodně nepovedený evropský šampionát za sebou mají fotbalisté Turecka. Ve skupině A podlehli Itálii, Walesu a v sobotu po výsledku 1:3 i Švýcarsku, takže skončí v tabulce bez jediného bodu poslední. Švýcaři skončí třetí o skóre za druhým Walesem.

Baku (Ázerbájdžán) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Xherdan Shaqiri.

Xherdan Shaqiri. | Foto: OZAN KOSE | Zdroj: Reuters

Ani jeden z týmů nezačal šampionát dobře a oba nutně potřebovaly ve vzájemném souboji zvítězit, jestli si chtěly udržet šanci na postup do osmifinále. Švýcaři na úvod remizovali 1:1 s Walesem, ale pak podlehli 0:3 Itálii. Turci zase prohráli s Itálií i s Walesem s celkovým skóre 0:5.

Italové zvládli na Euru i třetí zápas a ovládli skupinu A, osmifinále si zahraje i poražený Wales

Číst článek

A hned zkraje zápasu mohlo být veselo v tureckém táboře, jenže brankář Yann Sommer tvrdou střelu Kaana Ayhana skvěle vyrazil. Hned vzápětí měli velkou šanci i Švýcaři, to se už ale měnilo skóre. Haris Seferović se otočil s míčem na kraji vápna a přízemní střelou ho poslal přesně ke vzdálenější tyči.

Pak Švýcary znovu podržel Sommer, když vyrazil střelu, kterou na něj vyslal Mert Müldür. Když se pak neujal ani pokus Ozana Tufana, znovu udeřili Švýcaři. Xherdan Shaqiri si navedl míč na pravačku a nádherně ho napálil přesně do šibenice.

Stejný hráč pak mohl zvýšit už na rozdíl tří gólů, po dlouhém sólu ho ale pohotově vychytal brankář Ugurcan Cakir. Pak zase na druhé straně dvakrát pálil Müldür, Sommer si ale v obou případech poradil.

Nakonec se ale Turci přece jen prvního gólu na letošním Euru dočkali. Po přestávce nejdřív přečkali šance Breela Embola, Shaqiriho a Seferoviće a v 62. minutě pak protrhl tureckou střeleckou smůlu Irfan Can Kahveci pěkným obstřelem zpoza vápna.

Turecké naděje na lepší výsledek ale netrvaly dlouho. Už o šest minut později totiž svůj druhý gól přidal Shaqiri po rychlém brejku.

Turci tak na Euru propadli a ve třech zápasech neuhráli ani bod. Švýcaři jsou v tabulce skupiny A třetí o skóre za Walesem a budou čekat, jak se vyvinou boje v ostatních skupinách, aby mohli postoupit do osmifinále jako jeden ze čtyř nejlepších týmů na třetích místech.

Mistrovství Evropy 2020 (PLATNÉ K 20. 6. 2021)
Tým Z V R P Skóre B
1. Itálie 3 3 0 0 7:0 9
2. Wales 3 1 1 1 3:2 4
3. Švýcarsko 3 1 1 1 4:5 4
4. Turecko 3 0 0 3 1:8 0

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina A (Baku):
Švýcarsko – Turecko 3:1 (2:0)
Branky: 26. a 68. Shaqiri, 6. Seferovic - 62. Kahveci. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všichni Slovin.) - Dankert (video, Dán.). ŽK: Xhaka - Calhanoglu, Celik, Söyüncü. Diváci: 34 350 (omezený počet).

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme