UEFA bude s asociacemi jednat o osudu Eura, FAČR chce turnaj odložit na podzim nebo příští rok

Fotbalové mistrovství Evropy mělo být jednou z největších sportovních událostí roku. Kvůli pandemii koronaviru se ale momentálně neví kdy (a jestli vůbec) letos bude. Už v úterý o tom budou jednat členové Evropské fotbalové unie (UEFA). Původní a zatím platný termín turnaje, který výjimečně spolupořádá 12 zemí, je mezi 12. červnem a 12. červencem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří trofej fotbalového Eura 2020

Obří trofej fotbalového Eura 2020 | Foto: Mike Egerton | Zdroj: Reuters

„Jsem optimista. Pořád věřím, že do začátku mistrovství Evropy bude situace pod kontrolou. Neobávám se v tomhle směru,“ říkal ještě před 11 dny prezident UEFA Aleksander Čeferin pro Sky Sports Football o budoucnosti evropského šampionátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

UEFA bude s asociacemi jednat o osudu Eura, FAČR chce turnaj odložit na podzim nebo příští rok

Tehdy Čerefin nepochyboval, že Euro normálně bude. Jenže situace kolem pandemie koronaviru se mění rychle. Až na výjimky se národní fotbalové soutěže ani evropské poháry po rozhodnutích z minulého týdne nehrají a třeba v Česku ligové týmy ani společně netrénují.

UEFA bude v úterý jednat se všemi členskými zeměmi o tom, co bude dál – hlavně s mistrovstvím Evropy.

„Odpolední videokonference s UEFA se za Fotbalovou asociaci České republiky (FAČR) zúčastní předseda Martin Malík a generální sekretář Jan Pauly,“ informuje o českém zastoupení mluvčí FAČR Michal Jurman.

České ligové kluby rozpouští týmové tréninky, fotbalisté se budou připravovat samostatně

Číst článek

Odložit šampionát navrhuje třeba šéf italského fotbalu Gabriele Gravina. Francouzský deník L´Equipe napsal, že se podle jeho informací Euro přesune na příští rok, britský The Telegraph zase píše o variantě hrát v prosinci.

„Fotbalová asociace se v současné situaci spíš přiklání k variantě přesunutí termínu na rok 2021, případně do druhé poloviny letošního roku. Veškeré naše návrhy se můžou v tomto směru samozřejmě během zítřka vyvíjet. Je potřeba říct, že na základě výměny názorů a postřehů s ostatními zainteresovanými asociacemi,“ popisuje aktuální postoj české asociace Jurman.

Kromě Eura se na telekonferenci UEFA se členskými asociacemi ale bude jednat i o budoucností národních soutěží pro zbytek této sezony.

Mirko Vasić, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme