Kapitánská páska ano, stadion ne. UEFA reaguje na kritiku, představila duhové logo

Evropská fotbalová unie obarvila duhou své logo na oficiálním webu i sociálních sítích. UEFA tak reagovala na kritiku, že zakázala při středečním utkání fotbalového mistrovství Evropy mezi Německem a Maďarskem osvětlit duhovými barvami stadion v Mnichově.

Mnichov (Aktualizováno: 17:17 23. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žádost bavorské metropole UEFA zamítla s tím, že jde o politické protestní gesto vzhledem k plánované návštěvě vysokých představitelů Maďarska, kde byl schválen zákon, který mimo jiné zakazuje osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin. Samotné použití duhy UEFA za politické vyjádření nepovažuje.

UEFA označila duhové osvětlení stadionu v Mnichově za ‚krok proti maďarské vládě‘ a při Euru ho zakázala

Číst článek

„Duha není pro UEFA politickým symbolem, ale znamením našeho závazku k rozmanitější a inkluzivnější společnosti,“ uvedla unie v prohlášení na svém webu.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin v rozhovoru pro německý deník Die Welt uvedl, že nechtěl, aby byla jeho organizace zneužita k „populistickým akcím“.

„Určitě víte, že UEFA není žádná homofobní organizace. A já osobně nejsem žádný homofob. To jsme už mnohokrát dokázali. Ale nechceme být zneužíváni při populistických akcích, a proto jsme tak rozhodli. Vzhledem k popularitě fotbalu až příliš často lidé zkouší zneužít sportovní svazy pro vlastní účely,“ řekl Čeferin.

Německému kapitánovi Manuelu Neuerovi již dříve povolila dál nastupovat s duhovou páskou na ruce.

„Stejným způsobem se chystá vyjádřit podporu sexuálním menšinám kapitán belgické reprezentace,“ uvedl ve středu mluvčí týmu Stefan van Loock.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme