Poláci postupový obrat nedotáhli. Švédové slaví po vítězné přestřelce triumf ve skupině E

Fotbalisté Švédska porazili v Petrohradu ve třetím zápase na mistrovství Evropy Polsko 3:2 a ovládli skupinu E. Seveřané, kteří už před utkáním měli jistý postup do vyřazovací fáze, si osmifinále zahrají 29. června v Glasgow, na soupeře si ale musí počkat. Poláci obsadili poslední místo a na Euru skončili.

Petrohrad (Aktualizováno: 20:33 23. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Švédska slaví vítězství nad Polskem

Fotbalisté Švédska slaví vítězství nad Polskem | Foto: ANTON VAGANOV | Zdroj: Reuters

Švédové si díky Emilu Forsbergovi vypracovali dvougólový náskok, který však polský kapitán Robert Lewandowski v rozmezí 61. až 84. minuty smazal. Polsko muselo v té chvíli k postupu vstřelit ještě gól. Ve čtvrté minutě nastavení se však trefil střídající Viktor Claesson, který rozhodl o výhře Švédů nejen v utkání, ale i ve skupině.

Čeští fotbalisté znají osmifinálového soupeře, v Budapešti vyzvou dosud stoprocentní Nizozemce

Číst článek

Seveřané vyhráli šestý vzájemný zápas po sobě a s Polskem neprohráli poosmé v řadě od přípravy v roce 1991. Ve vyřazovací části Eura se představí poprvé od roku 2004. Druhé místo ve skupině E obsadilo Španělsko a třetí Slovensko, které je ale bez šance na osmifinále.

Švédové bleskově udeřili už po 81 sekundách díky Forsbergově střele z vápna na vzdálenější tyč. Záložník Lipska zaznamenal druhý nejrychlejší gól v historii evropských šampionátů. Dříve se prosadil pouze Rus Dmitrij Kiričenko, který se v roce 2004 trefil do sítě pozdějšího šampiona Řecka po 67 sekundách.

V 17. minutě po rohovém kopu Lewandowski hlavičkoval „koníčkem“ do břevna a z následné dorážky z bezprostřední blízkosti opět trefil horní tyč. V nastavení prvního poločasu vytáhl jeho ránu na roh brankář Olsen.

Po necelé hodině hry Seveřané zvýšili. Střídající záložník Kulusevski předložil na hranici šestnáctky míč Forsbergovi, který pohotovou ranou k tyči překonal Szczesného podruhé.

Za dvě minuty snížil povedenou ranou do horního růžku Lewandowski. Následně se prosadil střídající Swierczok, jenže jeho branka kvůli ofsajdu neplatila. V 84. minutě si Lewandowski zpracoval ve vápně Frankowského přihrávku a vyrovnal.

Obrat se však svěřencům portugalského trenéra Sousy nepodařil. Místo toho po Kulusevského přihrávce zblízka skóroval Claesson.

Švédsko neprohrálo poosmé v řadě, naopak Polsko nevyhrálo v šestém duelu za sebou.

Skupina E (Petrohrad):

Švédsko - Polsko 3:2 (1:0)
Branky: 2. a 59. Forsberg, 90.+4 Claesson - 61. a 84. Lewandowski. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Danielson - Krychowiak, Glik. Diváci: 14.252 (omezený počet).

Sestavy:
Švédsko: Olsen - Lustig (68. Krafth), Lindelöf, Danielson, Augustinsson - S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg (78. Claesson) - Isak (68. Berg), Quaison (55. Kulusevski). Trenér: Andersson.
Polsko: Szczesny - Bereszyňski, Glik, Bednarek - Jóžwiak (61. Swierczok), Krychowiak (78. Placheta), Klich (73. Kozlowski), Puchacz (46. Frankowski) - Šwiderski, Zieliňski - Lewandowski. Trenér: Sousa.

Mistrovství Evropy 2020 (PLATNÉ K 23. 6. 2021)
Tým Z V R P Skóre B
1. Švédsko 3 2 1 0 4:2 7
2. Španělsko 3 1 2 0 6:1 5
3. Slovensko 3 1 0 2 2:7 3
4. Polsko 3 0 1 2 4:6 1

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme