Střelcům na Euru vládli Schick s Ronaldem, Zlatou kopačku bere díky asistenci portugalská hvězda

Český útočník Patrik Schick skončil na mistrovství Evropy ve fotbale druhý mezi střelci. Pětadvacetiletý hráč Leverkusenu dal sice stejně jako Cristiano Ronaldo pět branek, ve prospěch hvězdného Portugalce ale rozhodlo to, že si připsal ještě jednu asistenci.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Schick

Patrik Schick | Zdroj: Reuters

V případě stejného počtu branek u více hráčů UEFA pro právě skončený šampionát určila dodatečná kritéria. Jako první byly asistence, poté nižší počet odehraných minut a případně více gólů v kvalifikaci.

Jsme malá země, čtvrtfinále Eura je úspěch. Chce to zapojit mladší hráče, říká vicemistr Evropy Němeček

Číst článek

Schick dal pět z šesti českých branek na šampionátu. Blýskl se především v úvodním utkání skupiny proti Skotsku, v němž dvěma góly zařídil výhru 2:0. Pojistku přidal lobem přes brankáře z rekordní vzdálenosti 49,7 metru.

Kanonýr Leverkusenu vypadl s českým týmem ve čtvrtfinále v Baku, kde reprezentanti prohráli 1:2 s Dánskem. Vítězný Ronaldo dokonce odehrál ještě o utkání méně, neboť Portugalci byli vyřazeni už v osmifinále.

Dosud jediným českým vítězem tabulky kanonýrů na Euru zůstává Milan Baroš. Bývalý hráč Ostravy či Liverpoolu na šampionátu v Portugalsku v roce 2004 vstřelil rovněž pět branek a získal tam Zlatou kopačku. Schick nyní historicky nejlepšího českého střelce mistrovství Evropy v počtu gólů na turnaji vyrovnal.

Před nedělním finále, které ovládli Italové až na penalty, měl největší šanci ještě zaútočit na vítězství mezi kanonýry či případně ohrozit Schicka anglický kapitán Harry Kane. K dosavadním čtyřem brankám na turnaji ale žádnou nepřidal.

Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:

5 - Ronaldo (Portugalsko), Schick (ČR),

4 - Benzema (Francie), Forsberg (Švédsko), Kane (Anglie), Lukaku (Belgie),

3 - Seferovic, Shaqiri (oba Švýcarsko), Sterling (Anglie), Wijnaldum (Nizozemsko), Lewandowski (Polsko), Morata (Španělsko), Dolberg,

2 - Damsgaard, Mähle, Poulsen (všichni Dánsko), Chiesa, Immobile, Locatelli, Pessina, Insigne (všichni Itálie), F. Torres, Sarabia (oba Španělsko), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Depay, Dumfries (oba Nizozemsko), Perišič (Chorvatsko), Havertz (Německo), T. Hazard (Belgie).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme