Tým outsiderů dovedl do finále mistrovství Evropy, trenér Dušan Uhrin slaví 75. narozeniny

Jeden z nejúspěšnějších českých fotbalových trenérů slaví narozeniny. Dušanu Uhrinovi staršímu, který dovedl reprezentaci na mistrovství Evropy k historickému stříbru, je 75 let.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dušan Uhrin

Dušan Uhrin | Foto: Alžběta Švarcová

„Hlavně bych mu chtěl k tomu jubileu popřát všechno nejlepší a hlavně pevné zdraví,“ vzkazuje za všechny členy stříbrného týmu z roku 1996 bývalý útočník Pavel Kuka.

Mourinho zkritizoval tiché fanoušky Manchesteru United. S letošními výkony týmu je však spokojený

Číst článek

Druhé místo na mistrovství Evropy je dodnes největším fotbalovým úspěchem v historii samostatné České republiky. Trenér Uhrin přitom tehdy dorazil do Anglie s podceňovaným týmem, který měl podle předpokladů vypadnout už ve skupině.

Tým trenéra Uhrina postoupil ze skupiny na úkor Itálie, ve čtvrtfinále přešel díky slavnému gólu Karla Poborského přes Portugalsko a v semifinále zvládl penaltový rozstřel proti Francii.

„Jednak se vytvořil velice dobrý kolektiv. A zadruhé si myslím, že od prvního zápasu jsme začali hrát svým vlastním stylem. Vycházeli jsme ze zabezpečené obrany a vyráželi jsme do rychlých protiútoků," vysvětloval trenér Uhrin, jaké přednosti dostaly český tým až do finále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejslavnější trenérské okamžiky Dušana Uhrina přineslo Euro 96

V něm mužstvo kolem Nedvěda, Poborského nebo Kuky dokonce vedlo nad Německem. Ale soupeř ještě zvládl vyrovnat a v prodloužení rozhodnout zlatým gólem. I tak byl o svěřence trenéra Urina, do té doby z velké části působící v české lize - obrovský zájem. Karel Poborský přestoupil do Manchesteru United, Pavel Nedvěd do Lazia Řím a třeba Radek Bejbl do Atlétika Madrid.

„Generace před dvaceti lety byla opravdu velice silná a kvalitní. Vycházela z motivace. Patnáct, šestnáct hráčů bylo z domácí ligy a chtěli se prosadit,“ řekl Uhrin před pár měsíci, když vstupoval do Síně slávy českého fotbalu.

Do té byl uveden nejenom díky Euru. Například se Spartou vyhrál dva tituly a dovedl ji do semifinálové skupiny Ligy mistrů.

„Dokázal pokaždé - ať už na Spartě, anebo v nároďáku, seskládat mužstvo, které fungovalo a poráželo i soupeře, kteří byli teoreticky silnější,“ uznává Pavel Kuka.

Uhrin byl úspěšný i v zahraničí. Slovenský rodák, který se po maturitě usadil v Česku, působil například v Gruzii, v Alžírsku, na Kypru nebo ve Spojených arabských emirátech.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme