Jednou nohou v osmifinále? Na Euru 2016 stačily k postupu i tři body, čeští fotbalisté musí uhlídat skóre

Fotbalová reprezentace zvládla úvodní utkání evropského šampionátu a po výhře 2:0 ve Skotsku se posunula po prvním kole o skóre do čela skupiny D. Češi ještě vyhráno nemají, postupu do vyřazovacích bojů se ale přiblížili možná víc, než to na první pohled vypadá. Jak ukázal průběh Eura před pěti lety, k proklouznutí do osmifinále mohou bohatě stačit i tři body v tabulce.

Glasgow Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý | Foto: ROBERT PERRY | Zdroj: Reuters

„Pro mě osobně to byl nejlepší a nejdůležitější zápas v reprezentaci. Je to můj první turnaj a první zápas na něm je klíč k tomu, abychom mohli postoupit,“ podotkl záložník Tomáš Souček pro Radiožurnál. A jasno měl i trenér Jaroslav Šilhavý: „Řekli jsme si o postup ze skupiny.“

Kandidát na nejkrásnější branku Eura. Schickův gól z pětačtyřiceti metrů obletěl sociální sítě

Číst článek

Už před turnajem bylo jasné, že právě úvodní duel v Glasgow bude z hlediska postupových šancí českého týmu klíčový. Šilhavého parta přestála i díky skvělému brankáři Vaclíkovi řadu šancí a sama skórovala hned dvakrát.

A právě úchvatná dalekonosná trefa Patrika Schicka na 2:0 může být v konečném součtu postupová.

Na Euru 2016, kde se poprvé hrálo systémem s 24 týmy, totiž stačily k postupu do osmifinále i tři body – a solidní skóre. Mezi čtyřku nejlepších celků ze třetích míst se tak protlačily i Portugalsko se Severním Irskem. Tedy týmy, které dosáhly „pouze“ na vyrovnaný poměr vstřelených a inkasovaných gólů.

Pokud by se historie opakovala, český tým by si mohl dovolit ve zbývajících duelech i dvě nejtěsnější porážky. Na vachrlatou postupovou matematiku ale reprezentanti spoléhat nehodlají.

Tabulka třetích týmů na Euru 2016

  1. (↑) Slovensko, 4 body (rozdíl skóre 0)
  2. (↑) Irsko, 4 body (-2)
  3. (↑) Portugalsko, 3 body (0)
  4. (↑) Severní Irsko, 3 body (0)
  5. Turecko, 3 body (-2)
  6. Albánie, 3 body (-2)

„Když budeme každý zápas vyhrávat 2:0, tak je i finále pravděpodobné,“ vzkázal dvougólový střelec Patrik Schick. Navázat na snový úvod šampionátu bude chtít už v pátek znovu v Glasgow proti Chorvatům. Bod by v podstatě dal národnímu týmu osmifinálovou jistotu.

Online reportáž zápasu Česko – Chorvatsko můžete od 18.00 sledovat na serveru iROZHLAS.cz, přímý přenos celého utkání nabídne i stanice Radiožurnál Sport.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme