Komplikace pro české fotbalisty. Základnu na Euru nebudou mít ve Skotsku, ale v Praze

Fotbalová reprezentace nebude mít při mistrovství Evropy základnu v dějišti turnaje ve Skotsku, ale doma v Česku. Důvodem jsou velmi přísná opatření tamních úřadů proti koronaviru, především hrozba karantény pro tým i v případě pouze jednoho pozitivního nálezu. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý | Foto: KACPER PEMPEL | Zdroj: Reuters

Češi měli mít během šampionátu základnu v Edinburghu, kam měli odletět 9. června. První dva zápasy základní skupiny proti Skotsku a Chorvatsku odehrají v Glasgow, zbylý duel proti Anglii v Londýně.

Šilhavý zaplnil poslední místo v nominaci, na Euro bere libereckého univerzála Sadílka

Číst článek

Češi měli mít během šampionátu základnu v Edinburghu, kam měli odletět 9. června. První dva zápasy základní skupiny proti Skotsku 14. června a proti Chorvatsku 18. června mají reprezentanti odehrát v Glasgowě, zbylý duel proti Anglii 22. června v Londýně. Národní celek bude k utkáním létat z Prahy.

Skotské úřady uplatňují přísnější koronavirová opatření, než stanovuje protokol pořadatele šampionátu UEFA. Český tým do poslední chvíle doufal, že dojde k dohodě a tvrdá omezení budou zmírněna, ale to se nestalo. Podobně jako svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého budou mít základu doma ve své vlasti i Chorvaté.

„Důvodem přesunu base kempu českého týmu jsou nařízení ze skotské strany, konkrétně to, které mluví o tom, že v případě jednoho jediného pozitivně testovaného hráče na covid-19 by celý tým musel do karantény. Nebylo možné přesunout kemp během Eura jinam než do České republiky, protože už v neděli začíná sraz,“ uvedl Jurman.

„Navíc v této době se velice obtížně cestuje. Opravdu nebyla jiná možnost než zůstat v České republice. Podobně postupuje chorvatská strana a náklady spojené s touto nečekanou změnou platí oběma asociacím UEFA,“ doplnil Jurman.

Není jisté, zda první dva duely skupiny opravdu odehraje český tým v Glasgowě. „Co se týká samotných zápasů na Euru, ty se budou s oběma asociacemi řešit teprve následně. Veškeré věci se ze strany FAČR snažíme řešit v tuhle chvíli postupně. Jde prioritně o logistiku v České republice, především o ubytování, tedy o hotel během kempu, o možnost využívat tréninkové hřiště a podobně,“ řekl Jurman.

Reprezentace se v neděli vpodvečer sejde v Praze k závěrečné přípravě a v pondělí odletí na kemp do severní Itálie, kde se bude chystat na šampionát. Český celek odehraje před Eurem dva přípravné zápasy - 4. června v Boloni proti Itálii a 8. června v Praze na Letné s Albánií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme