Panathinaikos - Slavia Praha 1:1. Pražané vzdorovali bouřlivým Aténám, Jurečka stvrdil postup v závěru

Fotbalisté Slavie Praha remizovali v aténské odvetě s Panathinaikosem 1:1 a postoupili do závěrečného čtvrtého předkola Evropské konferenční ligy. Ve čtvrtečním duelu navázali na úvodní vítězství v Praze 2:0 a stvrdili postup díky vyrovnávací trefě Václava Jurečky v posledních minutách. Od základních skupin dělí český klub jediný duel, a to s Rakówem Čenstochová z Polska.

Tento článek je více než rok starý.

Atény (Aktualizováno: 22:07 11. 8. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cantalapiedra z Panathinaikosu v šanci

Cantalapiedra z Panathinaikosu v šanci | Foto: Dimitris Peristeris | Zdroj: ČTK / AP

Brankář Slavie Mandous ve 32. minutě včas vystoupil a v situaci jeden na jednoho střelu Šporara vyrazil pryč z nebezpečí. Slovinský fotbalista ale situaci využil k vyburcování pověstně hlasitých fanoušků Panathinaikosu.

Odvetu Panathinaikosu se Slavií Praha jsme sledovali v ONLINE reportáži

Číst článek

Burcoval stejně jako Cantalapiedra o deset minut před ním, i jeho ránu vykryl gólman pražského týmu. Podobně rozpohybovával diváky i Pérez po dvou 75 vteřinách hry, když po jeho pasu trefil Šporar tyčku.

Na podmáčeném trávníku vládli domácí. Po hodině hry už nemusel tribuny burcovat ani Pérez, ani Cantalapiedra.

A ani Šporar, právě on prolomil remízový stav. Juankar utekl na levé straně Schranzovi, zatočil centr do malého vápna a Andraž Šporar po výskoku zakončil volejem. Rozbouřil Atény, 1:0. 

Bouřlivá atmosféra na stadionu Panathinaikosu | Foto: Grigoris Chrisohoides | Zdroj: AP/ČTK

„Nenechme se zmást, že je to jenom 16 tisíc. Když to rozpoutají, je to vyloženě peklo,“ varoval pro klubovou televizi před střetnutím asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

„Když se dostaneme pod tlak a stadion začne bouřit, je to potom těžší. Moc se na to nedá připravit,“ souhlasil kapitán Tomáš Holeš.

Ale jako by se na takovou situaci připravili. A to dokonale. Od gólového momentu Panathinaikos přestal vytvářet příležitosti. Nepřesnost vedle nepřesnosti. Jediné ohrožení branky hostů zařídil Schranz, který srazil míč těsně vedle Mandousovy branky na roh.

Nejsme tým, který si jen stoupne a brání, hlásí před odvetou v horkých Aténách kouč Slavie Trpišovský

Číst článek

Ovšem to bylo všechno. Slávisté navíc cítili šanci a pokračovali v agresivním presinku. Dorley zatlačil napadáním ofenzivního hráče Kampetsise u vlastního pokutového území do kouta. Rodák z Atén tak poslal míč zpátky brankáři Brignolimu. Slabý pas však odchytil pozorný Václav Jurečka, bezmocného gólmana jedním dotekem obhodil, druhým srovnal na 1:1.

Rozzuření fanoušci na Apostolos Nikolaidis Stadium házeli po slavícím chumlu fotbalistů Slavie kelímky a další předměty. Fair play utrpěla znovu, předtím v průběhu zápasu hosty několikrát oslňovaly zelené lasery. Pocítil to třeba Tiéhi, když se připravoval na přímý kop ze třiceti metrů. 

Nečestná gesta dobře ilustrovala frustraci řeckých diváků. Na tabuli totiž svítila minuta číslo 90. Zásah nové posily pražského celku znamenala definitivní stvrzení postupu. S domácím triumfem 2:0 v zádech se Slavie přesune do závěrečného předkola o Evropskou konferenční ligu. 

Potkají se s Rakówem Čenstochová. Polští vicemistři i bez zraněného kapitána týmu a reprezentačního obránce Tomáše Petráška porazili 1:0 Trnavu a po úvodním vítězství 2:0 postoupili.

O základní skupinu stejné soutěže se popere i Slovácko, jež spadlo níž po prohře s Fenerbahce v kvalifikaci o Evropskou ligu.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy

Panathinaikos Atény - Slavia Praha 1:1 (0:0)

Branka: 57. Šporar - 90.+4 Jurečka. Rozhodčí: Bankes - Cook, Smith (všichni Angl.). ŽK: Alexandropulos, Schenkeveld, Pérez, Magnússon, Juankar - Tiéhi, Mandous, Lingr, Oscar, Schranz. První zápas: 0:2, postoupila Slavia.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme